category colour brushLekker

Meal preppen: deze ingrediënten maak je in het weekend

Voor wie doordeweeks snel maar wel gezond wil eten, is er een oplossing: prep je food in het weekend. Met deze ingrediënten heb je voor de hele week een gezonde basis klaarliggen.

1. Homemade hummus

Hummus is een no-brainer. Heel simpel zelf te maken, want het bestaat uit niet meer dan gepureerde kikkererwten, tahin, olijfolie en knoflook. Bovendien bevat zelfgemaakte hummus veel minder calorieën dan kant-en-klaar verpakte. Niet alleen lekker als dip voor een snelle snack als je thuiskomt (bijvoorbeeld met rauwkost), maar bijvoorbeeld ook op je brood of in gehakt. Bekijk hier het recept om zelf hummus te maken.

Dit kun je met hummus

  • Op broodjes als vervanger van mayonaise. Ook lekker op een rijstwafel of cracker.
  • Met linzen en ovengroentes als stevige lunch.
  • In een wrap met avocado, sla, citroensap en evt. wat gegrilde kip.
  • Meng ook eens een lepel humus door gehakt om samen met koriander Libanese gehaktballetjes te maken.

2. Geroosterde groentes

Hiervan kun je niet genoeg in je koelkast hebben. Houd je van een bepaalde groente, maak dan eens de geroosterde versie daarvan. Bijvoorbeeld stukken pompoen met bloemkoolroosjes. Of wat dacht je van bloemkool met kikkererwten (heerlijk met ras al hanout) of zoete aardappel met broccoli? De mogelijkheden zijn eindeloos.

Snijd de groentes in stukken of verdeel ze in roosjes, leg ze op een ovenplaat, besprenkel ze met wat olijfolie en zout en bak ze op 180 graden in de oven tot de groenten gaar zijn.

  • Combinaties met geroosterd groenten
  • In een snelle curry.
  • Als vulling voor frittata of hartige muffins.
  • Om een panini te beleggen.
  • Als basis voor een pastasaus.

3. Granola

Als je het al niet doet, probeer het dan eens: zelf granola maken. Het is niet moeilijk: Leg op een bakplaat een mix van de volgende ingrediënten: havermoutvlokken, gemengde noten, pompoenpitten en zonnebloempitten. Strooi wat kaneelpoeder eroverheen en besprenkel met een beetje olijfolie en maple-siroop of honing. Bak 25 tot 30 minuten op 180 graden. Houdbaarheid: een paar weken in een goed afgesloten pot.

Ook lekker: granola-repen.

4. Gedroogde tomaatjes

Makkelijk te maken en zo lekker. Ook handig als je tomaten over hebt die op moeten. Snijd ze overdwars doormidden, bekleed een bakplaat met bakpapier, leg de tomaten met de snijkant naar boven op de plaat, besprenkel met zout, olijfolie en, als je dat hebt, wat verse tijm. Zet zo’n 2 a 3 uur in de oven op 160 graden, totdat de tomaten zijn ingedroogd maar nog sappig zijn als je ze indrukt (hangt af van de grootte van de tomaat)

Combinaties met gedroogde tomaatjes

In salades, als basis voor pastasaus, fijngehakt door de hummus. Met gedroogde tomaatjes kun je veel kanten op.

Dit artikel is eerder verschenen in het februarinummer van 2018 | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen

Santé

in je brievenbus?

Bestel nu

Als eerste op de hoogte?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Santé!

  • Pinterest