Gezonde Leefstijl

Zo start je écht met een gezonde leefstijl

Er zijn genoeg redenen om een gezonde leefstijl uit te stellen: geen tijd of bijvoorbeeld te veel stress. Voedingsdeskundige Anki Willemsen legt uit dat een gezondere leefstijl juist de oplossing is voor deze problemen.

Anki Willemsen (35) is voedingsdeskundige, founder van de Lazyfitgirl Methode en auteur van de bestseller De Eetswitch. Jarenlang had ze overgewicht en eetbuien, ook heeft ze de zeldzame slaap-waakstoornis narcolepsie. Door haar voedingspatroon aan te passen, viel ze 25 kilo af en kreeg ze meer energie. Nu helpt ze andere vrouwen met hun mindset en eetswitchen naar voedzamere keuzes.

Een gezonde leefstijl

We hebben allemaal een diepere laag in ons waarin onze behoeften sluimeren. Noem het dromen, doelen, wensen of een zielsmissie. Misschien heb jij je ware dromen al heel helder. Of misschien mag je ze nog ontdekken. Hoe dan ook is die droom elke dag onder de oppervlakte borrelend aanwezig. En hoe graag jij je droom ook wilt verwezenlijken, je ziet allerlei beren op de weg die je tegenhouden. Als je je eigen dromen niet in vervulling brengt, ontstaat er vaak een steeds groter gevoel van ontevredenheid. En een grote kans dat je die onvrede ’s avonds weg-eet met een pak koekjes.

Gezonde relatie met eten

Wil je graag afvallen? Besef dan dat afvallen zelf helemaal geen droom is. Het draait om wat het afvallen jou oplevert. Fysieke vrijheid, een betere conditie, meer zelfvertrouwen, een gezonder lijf. Een mooiere droom om naar te streven is een gezonde relatie met eten ontwik- kelen. Want je wilt niet voortdurend op dieet, je wilt slanker zijn. Je wilt geen continue strijd met eten, je wilt slanker zijn. En je wilt ook niet constant bang zijn om weer aan te komen.

Lees ook: 7 gezonde tips voor een vegetarische leefstijl!

Saboterende gedachten

Wanneer je investeert in jouw relatie met eten, leer je jezelf voeden zonder eten. Je leert het emotie-eten af en dan volgt het afvallen vanzelf. Een concreet dieetplan volgen is veel laag- drempeliger dan écht kijken naar de oorzaken van je eetgedrag – want dat is vaak veel te spannend. En wat we spannend vinden, stellen we uit. Je leefstijl echt aanpakken, dat kost moeite. De vraag is: vind jij jezelf die moeite waard? Die beren op de weg die je tegen- houden, zijn je eigen saboterende gedachten: ‘Na de vakantie ga ik wel weer aan de slag.’ ‘Ik heb hier nu geen tijd voor.’ ‘Ik kan dit er nu niet bij hebben.’ Herkenbaar?

Het grootste cadeau

Maar de reden dat je overprikkeld bent, ís dat je te weinig ontspanning hebt. De reden dat je oververmoeid bent, ís dat je te veel suikers eet. De reden dat je gestresst bent, ís dat je te weinig beweegt. De reden voor je overgewicht, ís dat je alles te perfect wilt doen. En een gezondere leefstijl ís de oplossing voor deze problemen. Dus stel het niet langer uit. Stop met excuses bedenken waarom jij het nu niet waard bent. Het hoeft namelijk niet perfect.

Kom in actie. Start met anderhalve liter water drinken per dag. Start met een halfuur stevig doorwandelen. Leg die gezonde voorraadkast aan en maak die planning voor je avond- maaltijden. Begin gewoon en breid het langzaam uit. Een gezonde leefstijl is het grootste cadeau dat jij jezelf en je omgeving kunt geven. En dat is geen droom, maar een eerste levensbehoefte!

Tip van de redactie

Ontdek de kunst van snel en gezond koken met Gezonde 20 minuten recepten. Dit kookboek biedt meer dan 140 verrassende gerechten die binnen no-time op tafel staan, perfect voor wie weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Sinds 2015 zijn er meer dan 120.000 huishoudens met de boeken van Jasper Alblas aan de slag gegaan. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST ANKI WILLEMSEN
BEELD GETTY IMAGES

Volg Anki op @lazyfitgirlmethode.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Jasper Alblas