Zo ga je in 5 stappen van dromen naar doelen
11 maart 2023
Een boek schrijven, emigreren of je baan opzeggen en voor jezelf beginnen: we dromen wat af, maar vaak blijft het daarbij. Dít kun je er aan doen om écht werk van je dromen te maken.
1. & 2. Ga na welke waarden voor jou belangrijk zijn en ga na of je bestaande droom daarbij past
Doe online een test (bijvoorbeeld op 123test.nl), ga na welke onderwerpen je aanspreken in boeken en films of denk aan wat je als kind al fascineerde. Waar word je enthousiast van? En wat mis je nu? Of bepaal een droom die aansluit op die waarden. Zijn natuur, vrijheid en avontuur belangrijk voor je, dan past je droom van een tiny house in het bos daar goed bij.
“Wil je een boek schrijven, begin dan met het schrijven van een artikel of blog. Dan kom je er vanzelf achter of je het leuk vindt of niet. En droom je van een bed and breakfast in Zuid-Frankrijk, ga dan eerst eens koken voor de buurvrouw. Veel mensen haken op dit punt al af. Die denken: ik ben pas gelukkig als ik die B&B heb. Maar als je zo’n eerste stap niet zet, blijft het sowieso bij dromen.” Als je tijdens zo’n experiment ontdekt dat die droom toch vooral een leuke fantasie is, is er geen man overboord: het levert je in elk geval nieuwe inzichten op. “Je kunt er zomaar achter komen dat het voor jou niet gaat om dat boek of die B&B, maar om wat zo’n doel voor jou vertegenwoordigt.
Misschien vind je het heel leuk om voor mensen te koken en gastvrij te zijn. Of wil je helemaal geen boek schrijven, maar hou je er gewoon van om mensen te inspireren. De focus zou dus niet moeten liggen op het einddoel, maar op het beantwoorden van de vraag: worden mijn intrinsieke waarden vervuld met deze droom?”, zegt psycholoog Albert Zonneveld, auteur van Ontdek je passie.
3. Deel je droom op in kleine, haalbare doelen
Bedenk stappen die je wekelijks of maandelijks kunt zetten om je droom op de lange termijn te verwezenlijken. Hoeveel geld moet je bijvoorbeeld maandelijks opzijzetten om over vijf jaar dat strandhuisje te kunnen kopen? “Ik vond het doodeng om voor mezelf te beginnen”, vertelt Judith Noordzij, auteur van het boek Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf. “Om die stap wat kleiner te maken, vroeg ik mijn leidinggevende of ik een dag per week minder kon werken. Die dag gebruikte ik om mijn bedrijf rustig op te bouwen, zonder dat ik meteen de druk voelde om ervan te moeten rondkomen. Zo heb ik mijn praktijk stap voor stap opgebouwd. Het belangrijkste is dat je in beweging komt, ook al zet je maar een ministapje.
4. Zet de eerste ministap
Wil je bijvoorbeeld een boek schrijven, spreek dan met jezelf af dat je volgende week je eerste blogpost publiceert op social media. Eng? Zet al je gedachten op papier om er met afstand naar te kijken.
Lees ook: ‘5 excuses die je geluk in de weg staan’
5. Vier je succes, hoe klein ook
Is het je gelukt om uit te vogelen hoe je een contactformulier op je site zet? Is het je vanochtend wéér gelukt om de dag te beginnen met sporten? Sta daar bewust bij stil. Om een droom te verwezenlijken, heb je vaak een lange adem nodig, zeker als het gaat om iets waarvoor je nieuwe vaardigheden moet leren, waarvoor je flink moet sparen of eerst de nodige ervaring moet opdoen. Om ervoor te zorgen dat je al die tijd gemotiveerd blijft, is het volgens Sonnevelt belangrijk dat je bewust stilstaat bij elk succesje dat je boekt, hoe klein ook. “Doe een dansje, roep een yell, loop de polonaise in je eentje. Als je uitbundig viert dat iets je is gelukt, wil je brein daar automatisch meer van. Er komt op zulke momenten namelijk dopamine vrij, een lichaamseigen stof die je euforisch maakt en die verslavend werkt.” Je kunt iets pas vieren als je zeker weet dat je je doel hebt gehaald. Maak je doelen dus haalbaar en concreet, adviseert Noordzij.
Verder lezen
Ik was advocaat. Nu ben ik mezelf door Judith Noordzij (Spectrum, 2022)
Ontdek je passie door Albert Sonnevelt (Educure, 2016)
Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!
Beeld: Getty Images