thee gezond

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van thee

Thee is een heerlijke warme drank, maar wist je dat het ook nog eens gezondheidsvoordelen heeft? Zo helpt rooibos bij verkoudheid.

Thee heeft heel veel gezondheidseigenschappen. Maar deze soorten thee zijn wel heel erg gezond.

Yerba Maté

Bij concentratiegebrek en somberte. Deze Zuid-Amerikaanse thee is een infusie-thee. Zuid-Amerikanen lopen de hele dag rond met het aftreksel van matébladeren en knoppen, dat ze drinken uit een kalebas: een ronde beker van pompoen met een rietje. Het zit bomvol mateïne (zoals theïne) en bevat de mineralen natrium, kalium, magnesium, fosfor, calcium, mangaan, ijzer, zink en de vitaminen A, C en B. Een supergezonde energydrink, concentratiebooster en natuurlijke anti- depressiva. Ook bezit Maté flavonoïden (antioxidanten) die in je lichaam vechten tegen schadelijke stoffen van buitenaf.

Rooibos

Bij verkoudheid en huidirritaties. Rooibos is een infusie-thee: een aftreksel van planten. De blaadjes komen niet van de theeplant, maar van een rode struik in Zuid-Afrika. Een kopje rooibos bevat in tegenstelling tot ‘echte thee’ geen opwek- kende theïne: de theeversie van cafeïne. Hij is daarom ideaal om tot laat in de avond te drinken. Rooibos bevat veel natrium, kalium, magnesium en calcium. Het ontspant je spieren en gewrichten en zelfs baby’s kunnen de thee drinken om de maag tot rust te brengen. Rooibosthee bevat 2 natuurlijke antioxidanten: rutine en quercetine. Ze voorkomen dat histamine vrijkomt, een stof die je lichaam produceert als reactie op allergenen. Rooibos kan zelfs helpen bij verkoudheid en huidirritaties.

Witte of groene thee

Bij een opgeblazen gevoel na zwaar tafelen. Witte en groene thee zijn allebei zuiverend door de grote hoeveelheid antioxidanten die giftige stofjes onschadelijk maken. Ze bevatten van alle theesoorten de minste hoeveelheid theïne. Je kunt prima een kopje drinken na een zware avondmaaltijd.Let wel op: de bereiding is superbelangrijk. Groene en witte thee wordt vaak verkeerd gezet, wat de heilzame werking verpest. Zorg voor zuiver water zonder veel kalk, laat water altijd afkoelen tot ongeveer 80 graden (zo’n 5 minuten na het koken) en haal de blaadjes er 3 minuten na het trekken uit. Zo zullen de theeblaadjes en antioxidanten niet verbranden en bitter gaan smaken. Je kunt eventueel nog een detoxkruid toevoegen, zoals brandnetel, citroengras en rozenbottel.

Oolongthee

Bij een dipje in je humeur en energie. Er zijn 6 echte theesoorten. Naast zwarte, rode, groene, gele en witte thee is er nog Oolong thee. Oolong thee is een half geoxideerde thee, ligt een beetje tussen groene en zwarte thee in en deelt de gezonde eigenschappen van beide theeën. Zo is het een beetje opwekkend en ontspannend tegelijkertijd. Het maakt je lekker relaxed opgewekt. En dat merk je aan je humeur. Om een extra boost aan je stemming te geven, kun je een mix vrolijk makende kruiden toevoegen. Kaneel, kardemom, vanille en gember werken prikkelend volgens de Oosterse leer van de ayurveda. Ze herinneren je ook aan vrolijke dingen, zoals de kerstdagen en koekjes. En dat kan je een duwtje geven richting een good mood.

Lees ook: Last van keelpijn? Deze thee doet wonderen

Lavendel en valeriaan

Bij stressgevoelens en slecht slapen. Kies in de avond altijd voor een kruideninfusie, want daar zit geen theïne in. Alle kleuren echte thee bevatten dit opwekkende stofje wel. Witte en groene wel minder dan zwarte thee. Let op de samenstelling van je infusie. Gember werkt opwekkend en kun je dus beter niet drinken voor je gaat slapen. Kamille vermindert stress, valeriaan remt signalen in de hersenen af en citroenmelisse vermindert angsten, ontspant en kalmeert. Ook linde en lavendel maken je lekker slaperig. Combineer smaken en ruik altijd aan de kruiden. Welke jou aanspreekt, werkt waarschijnlijk ook ’t beste voor je.

Vrouwthee

Thee of kruidenthee?

Het Voedingscentrum adviseert om vooral zwarte en groene thee te drinken. Deze theesoorten verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Drink maximaal 3 koppen per dag vanwege de cafeïne. Rooibos-, gember- of muntthee zijn geen echte theesoorten want ze komen niet van de theeplant. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In kruidenthee zit geen cafeïne. Toch is het advies om – naast de 3 koppen zwarte of groene thee – niet heel veel meer of steeds dezelfde kruidenthee te drinken. In kruidenthee kunnen plantengifstoffen zitten. En sommige kruidentheeën als zoethout of sterrenmix kunnen de bloeddruk verhogen.

Hoeveel Kopjes Thee Per Dag Drinken

Camellia Sinensis

Alle soorten thee komen van dezelfde plant. Of je thee nu wit, zwart, groen of geel is, ze komen van één veelzijdige groene plant: Camellia sinensis. Door de bewerking en het moment van plukken zijn de theekleuren anders. De blaadjes van zwarte thee worden bijvoor- beeld gefermenteerd of geoxideerd, de blaadjes van groene thee niet. Witte thee is nog niet volgroeid en komt van jonge knoppen.

Lees ook: hoeveel kopjes thee mag je drinken op een dag?

Tip van de redactie

Met deze rvs-schoonmaakparels maak je elke glazen fles of karaf in een handomdraai schoon. Zelfs de moeilijk bereikbare plekken worden weer schoon. Zeg vaarwel tegen vervelende resten van rode wijn, thee of koffie, vuil en kalkaanslag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

BEELD GETTY IMAGES