7 Tips Voor Een Goedkope Én Gezonde Maaltijd santé

7 tips voor goedkoop én gezond avondeten

Gezond eten hoeft niet altijd duur te zijn. Maak een gezonde maaltijd met deze gezonde recepten en bespaar ook nog geld. Tips van Santé.

Gezonde voeding die niet veel kost. Dat kan je veel geld besparen. Een lekkere, lichte vegetarische maaltijd van het seizoen is vaak echt voordeliger dan dat wat van ver weg komt. Zeven tips voor een goedkope én gezonde maaltijd.

Vezels


Vezelrijk
eten is belangrijk in een gezonde leefstijl. Vooral aan je ontbijt en lunch kun je makkelijk wat vezels toevoegen. Eet bijvoorbeeld volkoren boterhammen met mager beleg, of yoghurt met muesli en fruit. Kies voor magere of halfvolle zuivel, dat is gezonder en goedkoper.

Lees ook: 5 redenen waarom het je niet lukt een dieet vol te houden

Warme maaltijd van het seizoen

Koop groente en fruit seizoensgebonden, het is lekkerder en goedkoper. Let daarnaast goed op aanbiedingen in de supermarkt en pas daar eventueel je menu op aan. Maak stamppotten in de winter, een pompoensoep in de herfst en bewaar het kopen van die aardbeien echt tot het zomer is. Ga op zoek naar een kookboek dat is ingedeeld per seizoen of kijk op online recepten sites. Een warme maaltijd van het seizoen is altijd goedkoper dan producten die van ver weg komen.

Wat is gezond maar toch lekker? Wat is de gezondste eten ter wereld? Gezonde recepten.
Spruiten – van het seizoen

Lees ook: 10x inspiratie voor vegetarisch broodbeleg

Neem eten voor de middagmaaltijd mee

Zorg dat je op werkdagen je eigen lunch meeneemt, zoals boterhammen en twee stuks fruit. Zo kom je minder snel in de verleiding om op het station of in de kantine of op het station iets lekkers te kopen.

Goedkope gezonde vegetarische maaltijd

Minder vlees eten is ‘groen’, gezond en goedkoper. Een stuk vlees is al snel het duurste onderdeel van je diner. Dus waarom niet voor vegetarisch eten kiezen? Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger. Bedenk wel dat vleesvervangers in de supermarkt niet altijd goedkoper zijn dan vlees. Maar je kunt zelf echt heel makkelijk linzenburgers, groenteburgers of andere vega vleesvervangers maken. Minder of geen vlees en vis eten levert je in dat geval echt geld op.

Lees ook: 10 producten die je gewoon kunt invriezen

Gezonde leefstijl met je eigen kant-en-klaar maaltijd

Af en toe heb je geen zin om te koken. Maar je wil wel een gezonde leefstijl aanhouden. Hoe handig is het dan als je in de diepvries wat eigen kant-en-klaar maaltijden hebt liggen? Kook af en toe dubbel en vries een portie in. Zo zorg je dat je altijd lekker en gezond eten in huis hebt en voorkom je de verleiding een dure magnetronmaaltijd te kopen.

Diepvries en gezond avondeten

Eet af en toe vis uit de diepvries. Dan past prima als je gezond avondeten zoekt. Het is voordeliger dan vers en is net zo gezond. Een pak spinazie is ook altijd fijn om de diepvries te hebben.

Gezonde Maaltijd Eten Diepvries Fruit Gezonde recepten, de lekkerste diepvries groenten en fruit
Diepvries Fruit

Boodschappen doen en de schrijf van vijf

Zoek online de schijf van vijf op en hou die als inspiratie bij de hand als je boodschappen gaat doen. Denk van tevoren na over welke boodschappen je nodig hebt en maak een lijstje. Bedenk wat je de komende dagen wilt eten, zo doe je je boodschappen bewust. Google ook welke supermarkten aanbiedingen hebben.

Gezonde Leefstijl Goedkoop Eten Recepten gezonde producten gezonde voeding gezonde keuzes
Gezonde Leefstijl met goedkoop eten

De goedkoopste supermarkt is niet altijd de goedkoopste voor jou. Maak een lijstje met de producten die je regelmatig koopt en vergelijk de prijzen ervan bij twee of drie supermarkten bij jou in de buurt. Dat kun je uiteraard online doen… je hoeft niet bij al die supermarkten langs. Kijk dan welke supermarkt goedkoop is voor jouw keuze. Wist je dat seizoensgroenten vaak het goedkoopst zijn? En juist die vind je vaak in de weekaanbieding. Zo maak je gezonde keuzes voor gezonde voeding.

Favoriet van de redactie

Stel dat je jarenlang elke week nieuwe recepten ontwikkelt. En deze recepten vervolgens gekookt en beoordeeld worden door duizenden mensen. Dan weet je precies van welke recepten men blij wordt toch? Klopt, en dit boek is het resultaat! In TOP delen Natalia en Walter van Project Gezond 100 toppers van de afgelopen jaren. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

Natalia Rakhorst, Walter Rakhorst