Met deze 7 simpele tips wordt je zelfgemaakte pizza nóg lekkerder
9 september 2022
Ga jij thuis zelf pizza maken? Dan wil je deze tips ongetwijfeld lezen! Met deze 7 simpele tips maak je een betere en smaakvollere homemade pizza, wedden?
1. Maak je eigen deeg
Deeg maken lijkt misschien lastig, maar het bestaat maar uit een paar ingrediënten, namelijk bloem, water, gist, zout en soms wat olijfolie. Je kan gedurende een uur tot drie of vier dagen laten rijzen: als je deeg in je koelkast bewaart, kan je het dus de nacht voor je pizza wil eten maken. Tip: des te langer je het deeg laten rijzen, des te meer smaak het zal krijgen…
2. Overweeg zelf saus te maken
De meeste pizzeria’s beleggen hun pizza’s met tomatensaus waar soms niet al te veel smaak aan zit. Wanneer je thuis aan de slag gaat, kan je juist inzetten op smaak door te kiezen voor een zelfgemaakte saus te gebruiken. Zo krijg je namelijk de kans om er precies de kruiden en smaakversterkers (hallo rode pepers) doorheen te verwerken waar je trek in hebt. Laat hem een nachtje in de koelkast staan zodat de smaken goed door kunnen werken en smeer vervolgens je pizzabodem ermee in.
3. Omarm de bakplaat
Je hebt geen fancy steenoven nodig om goede pizza’s te kunnen maken. Het enige wat je nodig hebt is een oven en een goede bakplaat waar je geen bakpapier voor nodig hebt. Smeer de bakplaat in met een dun laagje olijfolie en rol vervolgens het deeg erop uit. Door de pizza’s op deze manier te bakken, krijgen je pizza’s een knapperige korst. Ook kan je de pizza zo makkelijk van de bakplaat afhalen – win-win dus!
4. Beleg je pizza niet te zwaar
Alhoewel het heel verleidelijk lijkt om je pizza te beleggen met allerlei verschillende toppings – denk aan paprika, champignons, salami, tonijn, etc. – maar je hebt niet veel toppings nodig voor een goede pizza. Sterker nog: een teveel aan toppings kan je deeg en het beleg soppig maken. Ook bevatten sommige toppings, zoals champignons, meer water dan andere, waardoor het handig kan zijn om ze van tevoren wat op te bakken om ze iets droger te maken. Een ander alternatief kan het droogdeppen van natte ingrediënten zijn, zoals olijven of artisjok.
5. Kies toppings met smaak
Als je selectief bent met je toppings, zorg dan dat je in ieder geval smaakvolle toppings gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan fijngehakte knoflook of dunne plakjes chilipeper. Heb je basilicumblaadjes al eens geprobeerd? Heerlijk én licht… Een fijne tip is om je toppings te baseren op het seizoen, dan zijn de groenten het meest vers en daardoor ook een stuk smaakvoller. Zomerpizza met tropisch fruit? Nice! Herfstpizza met feta en pompoen? Yummy!
6. Denk goed na over je bloem
Bloem is geen product wat je onbeperkt in je voorraadkast kan bewaren. Sterker nog: het is het lekkerst als je het vers gebruikt. Als je de tijd neemt om een huisgemaakte pizzabodem te maken, zorg dan dat je een nieuwe zak bloem gebruikt als je oude meer dan een paar maanden geleden open is gemaakt. Fijngemalen Italiaans bloem is altijd een goede optie, zeker voor in een thuisoven, maar standaard bloem kan ook heel goed werken. Zolang het maar vers is!
7. Voeg wat extra’s toe
Je pizza is klaar en nog aan het nastomen van de oven. Je zet de oven uit en bent klaar om te gaan eten. Maar wist je dat je nog een kans hebt om meer smaak toe te voegen? Door wat (oude) kaas te raspen en dit over je pizza te strooien – hallo Parmezaanse kaas! – kan je wat extra bite toevoegen. Ook een sprenkeltje olijfolie over je pizza geeft hem nét even iets extra’s. Pizza time!
Pizzarecepten
Hier zijn nog een paar heerlijke pizzarecepten:
Foto: Getty Images Bron: Realsimple.com