Placeholder

Hoe bewust zijn jouw beautyproducten?

Sophie van blog Naoki deelt tips om over te stappen op bewustere beautyproducten.

  • Dierproefvrije en eventueel vega(n) cosmetica herken je aan de dierproefvrije logo’s van Cruelty Free International of PETA. Op de blog Naoki.nl vind je een handige lijst met meer dan 300 dierproefvrije cosmeticamerken in Nederland.
  • Heb je een gevoelige huid, kies dan voor natuurlijke verzorgingsproducten zonder toegevoegd parfum. Deze zijn mild voor je huid en werken net zo goed als reguliere merken. Vermijd verder sterke conserveringsmiddelen en synthetische kleur- en geurstoffen.
  • Vergelijk producten online. Ben je op zoek naar een goede natuurlijke shampoo? Doe dan eerst onderzoek online en lees overige gebruikerservaringen. Er zijn veel natuurlijke beautyblogs en YouTube-kanalen die al het onderzoekwerk en testen al hebben uitgevoerd, zodat ze hun favorieten met jou kunnen delen. Dat scheelt veel werk.
  • Let op de logo’s op verpakkingen. Een term zoals ‘natuurlijk’, ‘bio’ of ‘diervriendelijk’ zegt meestal niet zoveel over het gehele product en wordt vaak als marketingtool gebruikt. Een logo van bijvoorbeeld Cosmos, NaTrue of BDIH houdt in dat een product 100% natuurlijk is. Het logo van de Vegan of Vegetarian Society betekent dat het product geen dierlijke ingrediënten bevat.
  • Sophie houdt op haar blog een dierproefvrije lijst bij. Bekijk de dierproefvrije lijst.
  • Benieuwd hoe Sophie de overstap naar bewustere beautyproducten maakte? Lees haar verhaal.

Wat is wat?

De teksten op de verpakking beloven van alles, maar welke term belooft wat?

Natural
Puur natuur. Checken hoe natuurlijk een product is? Lees de ingrediëntenlijst eens hardop, dan merk je snel of er (onuitsprekelijke) chemische namen tussen staan.

Organic
Biologisch. Niet te verwarren met organisch, dat is iets anders. Voor biologische producten geldt dat bij het verbouwen alleen gebruik is gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, en dat er geen genetische modificatie heeft plaatsgevonden. Organisch is alles wat uit iets levends is voortgekomen (bijvoorbeeld een appel is altijd organisch, maar hoeft niet perse biologisch te zijn).

Vegan
Dit betekent dat het product niet is getest op dieren en ook geen dierlijke bestanddelen bevat.

Fair Trade
Dit staat voor eerlijke handel en wil onder meer zeggen dat de boeren uit ontwikkelingslanden die de producten leveren er een eerlijke prijs voor krijgen.

Tekst: Sophie Carleen – Naoki | Beeld: Shutterstock