Uien Kweken Welke maand uien kweken? Hoe lang duurt uien kweken?

Zelf uien kweken in de moestuin: zo doe je dat

Zelf uien kweken: het klinkt misschien als een project voor de doorgewinterde tuinier, maar iedereen met een beetje liefde voor de tuin (en uien) kan dit. Hieronder de onmisbare basics voor je eigen ui-paradijs.

Welke maand uien kweken?

De start van je uienavontuur begint in het vroege voorjaar, rond maart, wanneer de grond net een beetje warmer wordt. Tot en met april kun je gerust nog uien kweken voor een prachtige oogst.

Hoe lang duurt uien kweken?

Uien hebben een groeiperiode nodig die varieert. Van zaaien tot oogsten duurt het meestal ongeveer een halfjaar. Ben je ongeduldig? Kies dan plantuien. Zo kun je sneller genieten van verse uien uit je eigen tuin.

Wat naast uien planten? Wat niet naast uien planten? uien kweken

Wat naast uien planten?

Omring je uien in de tuin met wortels, bieten, en sla om plagen op afstand te houden. Deze slimme plantcombinaties stimuleren gezonde groei en maken je tuin een stuk resistenter tegen ongewenste bezoekers, zonder extra moeite.

Lees ook: Bloembollen planten: ontdek de top 5 voor maart

Wat niet naast uien planten?

Houd uien weg van bonen en erwten. Uien stoten stoffen uit die de groei van bonen en erwten kunnen belemmeren. Deze planten hebben verschillende bodembehoeften en kunnen elkaar’s ontwikkeling negatief beïnvloeden, met als resultaat: een minder goede opbrengst en groei van beide soorten in de moestuin.

Hoe moet je uien planten? Hoe diep moet je uien planten?

Hoe moet je uien planten?

Uien vereisen een beetje finesse. Voor het planten van uien, kies je een zonnige plek en losse, vruchtbare grond. Plantuien zijn ideaal voor beginners: zet ze ongeveer 2 cm diep en 10 cm uit elkaar. Zorg voor regelmatige watergift en wacht geduldig op de oogst.

Hoe diep moet je uien planten?

De diepte is essentieel voor het succes van je uienteelt. Plant de uien niet te diep, zo’n 2 tot 3 cm onder het oppervlak is ideaal. Zorg ervoor dat de bovenkant van de ui net bedekt is met aarde .

Uien kweken is een dankbare taak. Het vereist wat geduld en aandacht, maar de beloning is groot: verse uien direct uit je tuin. Begin klein, experimenteer en zie hoe je groene vingers zich ontwikkelen. En onthoud: in de moestuin is geen fout definitief. Elk seizoen biedt een nieuwe kans om te leren en te groeien, net als je uien.

Een jaar in de moestuin

Met Een jaar in de moestuin heeft de gebruiker een praktisch en overzichtelijk boekwerk in bezit voor jarenlang moestuinplezier. Voor beginners en gevorderden, voor mensen met een lapje grond, (postzegel)tuintje of balkon. Van A tot Z leer je optimaal moestuinieren. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Lees ook: 27x welke groente planten in maart?

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Lucy Chamberlain