Welke groente planten in maart?

27x welke groente planten in maart?

Maart markeert het begin van een fris tuinseizoen. Wat dacht je van je eigen groente planten? Wat staat er op jouw agenda om deze maand in de aarde te stoppen?

Welke groente planten in maart?

Wil je deze maand nog groente planten? Focus op koubestendige groenten. Bijvoorbeeld spinazie, radijsjes, en tuinbonen zijn topkeuzes. Vergeet ook niet erwten en wortelen; beide gedijen goed in het koele voorjaarsklimaat.

Andere groente die je nu al buiten kan planten zijn: Bleekselderij, knolraap, pastinaak, prei, rode bietjes, rodekool, rucola, snijbiet, tuinkers en veldsla.

Heb je een kas dan kun je nog meer groente aan het assortiment toevoegen, denk aan andijvie, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, knolselderij, koolrabi, prei, radijs, spitskool en spruitjes.

Bodemvoorbereiding groente planten

Voordat je begint: zorg voor een vruchtbare basis. Verwijder oude plantenresten en onkruid. Gebruik een spitvork om de aarde los te maken zonder de structuur te verstoren. Een laagje compost of mest verrijkt de bodem met voedingsstoffen. Overweeg ook om kalk toe te voegen, vooral als je grond zuur is, om de pH-waarde te optimaliseren.

Wat te doen in maart in de moestuin groente planten

Lees ook: Bloembollen planten: ontdek de top 5 voor maart

Omgaan met plagen en ziekte

Vroeg in het seizoen kun je al last krijgen van slakken, vooral bij jonge spinazie- en sla-plantjes. Biologische slakkenkorrels of een zelfgemaakte barrière van koffiedik rond je planten kan uitkomst bieden. Wees ook alert op de eerste tekenen van ziektes zoals meeldauw. Goede luchtcirculatie rond je planten en het vermijden van te dicht op elkaar planten kan veel problemen voorkomen.

Wat te doen in maart in de moestuin

Gebruik maart om je groentetuin klaar te stomen. Controleer gereedschap, reinig potten en bakken, en plan je zaaischema. Voor planten die gevoeliger zijn voor kou, zoals tomaten, begin je binnen in kweekbakken. Zodra de nachtvorst stopt, kunnen ze naar buiten.

Hoe begin je met een moestuin?

Hoe begin je met een moestuin?

Wil je een moestuin beginnen, kies dan een plek met voldoende zonlicht en start klein om overzicht te houden. Zorg voor goede grond en begin met bovengenoemde groenten. Een tip: meng in je planning planten die elkaar versterken. Radijsjes groeien bijvoorbeeld sneller als je ze tussen je wortelen plant, wat helpt om ongedierte af te weren.

Met de juiste voorbereiding en een beetje zorg kunnen deze maartfavorieten de start zijn van een rijke oogst. Laat de lente maar komen!

Tip van Santé

Ervaar de vreugde van je eigen moestuin, ongeacht de grootte. Ontdek het genot van tuinieren en oogsten. Deze moestuinkalender biedt maandelijkse taken, tips en ruimte voor notities. Voorkom mislukte oogsten. Voor meer informatie klik hieronder!

Lees ook: Moestuin beginnen? Déze groenten zijn het makkelijkst om te kweken

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker
Bron: Zaaikalender

Annemarieke Piers