Zero Waste Party 2100x1440

Simone: zo geef je een Zero Waste feestje

Vier je binnenkort je verjaardag? Of geef je een feestje voor je ouders omdat ze twintig jaar getrouwd zijn? Simone legt uit hoe je dit Zero Waste kunt organiseren.

Misschien ben je gewend om naar de winkel te gaan en een nieuwe collectie versieringen aan te schaffen. In de supermarkt haal je een taart, zakken chips, nootjes en plastic servies, omdat dit makkelijk is in gebruik. Maar eigenlijk wil je duurzamer gaan leven en meer letten op hoe je dat kunt doen. Als je je volgende feest milieu bewuster wil organiseren, lees dan zeker verder voor mijn tips over hoe je je volgende fuif een duurzaam succes kunt maken.

Hergebruik wat je in huis hebt

Vroeger (en volgens mij nog steeds) hadden mijn ouders een grote bak vol slingers die ieder jaar opnieuw gebruikt werden tijdens verjaardagen, geslaagd feestjes en andere feestelijke gelegenheden. Het is een ontzettend duurzame optie om de dingen die je hebt te blijven hergebruiken. Ook al is het van plastic, als het al in je leven is, is het vervuilender om het te vervangen door een duurzaam alternatief en kun je dit object beter blijven gebruiken tot het uiteindelijk kapot is. Op het gebied van versiering heb ik het dan over slingers, kerstversiering en andere versieringen specifiek voor een feestdag.

Kies natuurlijke versieringen voor je feestje

Als je dan toch nieuwe versieringen wil gebruiken, omdat je misschien niks in huis hebt of het niet bij de gelegenheid past, probeer dan natuurlijke versieringen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een mooie bos bloemen om op de koffietafel te zetten in plaats van een trosje ballonnen. Deze blijven ook leuk als het feest is afgelopen om in huis te laten staan. Als je opzoekt bent naar versieringen die natuurlijk zijn en die je kunt hergebruiken, kijk dan eens voor een slinger gemaakt van katoen of een andere natuurlijke stof. Ze zien er vaak ontzettend mooi uit, gaan lang mee en als ze ooit echt versleten zijn vormen ze geen gevaar voor het milieu.

Extra tip: Je kunt zaaikaarten sturen naar mensen als uitnodiging, die kunnen ze dan in hun tuin planten en hier groeien mooie bloemen uit.

Zero Waste eten

Natuurlijk wil je wel iets op tafel kunnen zetten als je gasten langs komen. Er zijn ontzettend veel goede alternatieven voor de klassieke zak chips of het bakje borrelnootjes. Zo kun je bijvoorbeeld zelf popcorn maken van pof mais. Dit kun je in een grotere zak kopen of misschien zelfs wel los en je doet er best lang mee. Of neem je eigen bakje mee naar de markt en laat het vullen met olijven, smeerseltjes, een stuk lekkere kaas, of misschien wel vlees en serveer dit dan vervolgens thuis in een mooie schaal of op een mooi bord.

Als je gebak wil, kun je het natuurlijk zelf bakken. Met dit recept voor een red velvet-taart verover je harten! Tijdgebrek? Vraag het aan een goede vriend(in) die van bakken houdt. Zo komt de taart niet verpakt in een plastic doos en weet je ook nog eens precies wat er in zit. Daarnaast is het vaak nog een stuk lekkerder ook.

red velvet-taart

Zero Waste drinken

Voor drinken kun je je gasten natuurlijk koffie en thee aanbieden. Hierbij kun je dan gebruik maken van een herbruikbare koffiefilter, een franse pers en losse thee om afval te verminderen. Bier en wijn komen in glazen flessen die je kunt hergebruiken of kunt recyclen. Als je frisdrank wil kun je dit tegenwoordig ook van bepaalde merken ook in glas kopen. Ook ranja is in glazen flessen te koop.

Lees hier Simone’s tips om Zero Waste boodschappen te doen.

Cadeaus

Of je nu jarig bent, geslaagd voor je studie of een ander feestje geeft, je kunt cadeaus verwachten.  Vraag aan je gasten of ze iets willen kiezen van een verlanglijst die je hebt. Of vraag geld, een donatie aan een goed doel, of een belevenis. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld een cadeau set met douche spullen krijgt die je niet gebruikt en vervolgens in de kast blijft staan. Mocht het toch gebeuren dat je een cadeau krijgt waar je zelf geen gebruik van maakt, geef het dan door aan iemand die het wel graag wil gebruiken. Zo neemt het bij jou thuis geen onnodige plek in, en word het gebruikt.

Lees ook: Met een klein budget leuke cadeaus geven


Wil je mijn persoonlijke zoektocht naar een duurzamer en groener leven volgen? Kijk dan op mijn persoonlijke blog De Groene Zoektocht.

Lees ook: met deze tien tips bespaar je honderden euro’s

Tip van de redactie

Philips Avance HR3655/00 Blender
Philips Pro Blender Ad
Bestel hier