Tips tegen voetschimmel

Tips tegen voetschimmel

‘Ik heb last van voetschimmel en durf daarom eigenlijk geen open schoenen meer aan. Wat kan ik hiertegen doen?’

Drogist Linda geeft advies

Een groot aantal mensen heeft ooit te maken gehad met voetschimmel. Vervelend, want het gaat gepaard met jeuk, kloven, een vervelende geur en het ziet er ook nog eens niet zo fris uit. Gelukkig zijn er producten verkrijgbaar bij je drogist waarmee je dit met het juiste advies zelf kunt verhelpen. Maar hoe ontstaat voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem genoemd) eigenlijk?

Hoe krijg je voetschimmel?
Voetschimmel nestelt zich op de voeten (meestal tussen de tenen) als deze gedurende langere tijd vochtig zijn. Veelal lopen mensen de schimmel op tijdens het sporten of tijdens het zwemmen, kortom op plaatsen waar veel op blote voeten gelopen wordt. Schimmels gedijen namelijk het best in een vochtige omgeving en zijn erg besmettelijk. Voetschimmel begint met schilfertjes, roodheid en jeuk op plaatsen waar de huid verweekt. De huid kan dan scheuren of kapot gekrabd worden waardoor bacteriën vrij spel hebben. Zij veroorzaken de onaangename geur. Vooral mensen met huidproblemen, diabetes of andere ziektes die de natuurlijke afweer van de huid aantasten zijn er vatbaar voor. De drogist met het keurmerk erkend zelfzorgspecialist kan je adviseren wat je het beste kunt doen, welke producten in jouw situatie het beste zijn en hoe je ze moet gebruiken. Zo kan jij deze zomer met een gerust hart op slippers rondlopen.

Hoe behandel je voetschimmel?
De meeste zelfzorggeneesmiddelen bevatten clotrimazol of miconazol. Beide middelen remmen de groei van schimmels, maar doden ze niet. Middelen met terbinafine doen dat wel. Dat laatstgenoemde middel mag echter niet gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding en hoeft over het algemeen maar een week te worden gebruikt totdat de huid genezen is. Clotrimazol en miconazol gebruik je gedurende drie tot vier weken. Deze moeten namelijk ook gebruikt worden na het verdwijnen van de klachten om ervoor te zorgen dat werkelijk alle schimmels verdwenen zijn. Ook kalknagels kunnen met bovenstaande middelen behandeld worden, deze worden namelijk ook veroorzaakt door schimmels.

Tips om voetschimmel te voorkomen
Draag slippers in het zwembad of in de sporthal, was iedere dag de voeten met zo min mogelijk zeep (om te voorkomen dat de zuurgraad van de huid aangetast wordt) en droog ze heel goed af tussen de tenen. Wissel het liefst dagelijks van schoenen om deze goed te laten drogen en zorg dat je schoenen gemaakt zijn van leer of linnen of draag open schoenen.
 
Herbesmetting voorkomen
Trek ook iedere dag schone katoenen sokken aan die de voeten goed laten ademen. Zelf geef ik als tip daarbij nog mee dat het slim is om de sokken binnenstebuiten te wassen, zodat alle huidschilfertjes goed verwijderd worden in de wasmachine. De grootste bron van herbesmetting zijn namelijk de huidschilfers die achterblijven in schoenen en sokken. Een strooipoeder op basis van miconazol ondersteunt daarom heel goed als de voetschimmel hardnekkig blijkt. Iedere dag even strooien in schoenen en sokken en klaar is kees. Miconazol nagellak kan overigens gebruikt worden bij beginnende schimmelnagels, omdat deze goed in de nagelriemen loopt en daar de schimmelgroei remt. Dit brengt me gelijk bij mijn volgende tip: gooi nagellakken die u eerder gebruikt heeft op kalk-/schimmelnagels weg en deel deze ook niet met anderen. Schaf een paar nieuwe kleurtjes aan en haal die zomerse sandaaltjes maar tevoorschijn.

Beeld: ShutterstockWie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Advertorial – Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.