Blote Voeten

Waarom je (minimaal) één keer per dag op blote voeten moet lopen

Druk hoofd, een hormonale achtbaan en het gevoel dat je constant ‘aan’ staat? Dan is het misschien tijd om even stil te staan. Jawel, letterlijk – op je blote voeten. Buiten.

Het heet earthing en het is precies wat het klinkt: jezelf letterlijk even ‘aarden’. Niet zweverig, wél effectief.

Ontspanning

Volgens Clinton Ober – de man die earthing populair maakte – gebeurt er iets bijzonders als je met je blote voeten op aarde staat. Of dat nou gras, zand, steen of hout is: je maakt contact met het natuurlijke magnetische veld van de aarde, dat vol zit met negatieve ionen. Die ionen stromen als het ware je lichaam binnen zodra je geaard bent. En dat zou helpen om tot rust te komen, beter te slapen en meer te ontspannen.

Klinkt misschien wat ongrijpbaar? Snappen we. Maar denk even aan eeuwenoude oefeningen zoals yoga of tai chi. Die worden niet voor niets standaard op blote voeten gedaan. Je contact met de grond is daar een essentieel onderdeel van. En er is meer dan alleen een spirituele vibe: wetenschappers in de VS onderzochten in 2012 wat er gebeurt in je lijf als je geaard bent. Wat bleek? Je cortisol (beter bekend als het stresshormoon) komt beter in balans. En dat is goed nieuws, want cortisol heeft invloed op alles van je stemming en energieniveau tot angst, slaap en zelfs depressieve klachten. Met andere woorden: blote voeten op de aarde betekent rust in je systeem. En dat is eigenlijk best logisch.

Nog meer redenen om vaker op blote voeten te lopen? Komt-ie:

  1. Je voelt je meer verbonden met de natuur
    Met je blote voeten op aarde staan doet iets met je. Je voelt het gras, zand, steen of aarde écht: koud, warm, ruw, zacht. Daardoor ben je automatisch meer in het moment en dichter bij de natuur. Letterlijk gegrond.
  2. Je balans wordt beter
    Zonder schoenen moeten je voeten en enkels zelf het werk doen om je stabiel te houden. Vooral op ongelijke ondergrond zijn je spieren continu aan het bijsturen. Resultaat: een betere balans en soepelere coördinatie.
  3. Sterkere en flexibelere voeten
    Schoenen nemen veel werk uit handen – of eigenlijk: uit voeten. Daardoor verslappen je voetspieren vaak. Als je vaker blootsvoets loopt, bouw je die spierkracht weer op. Dat maakt je voeten sterker en kan helpen om blessures te voorkomen.
  4. Minder stress, meer rust in je hoofd
    Op blote voeten lopen werkt rustgevend. Het triggert je zenuwstelsel op een manier die ontspanning bevordert. En doordat je meer voelt en bewuster loopt, kom je sneller uit je hoofd en in het hier en nu.
  5. Beter doorbloede voeten en benen
    Zonder dempende zolen werken je voeten actiever. Dat stimuleert de bloedsomloop, wat goed is voor je algehele voetgezondheid en kan helpen tegen vermoeide benen of opgezwollen enkels.
  6. Je zintuigen worden wakker
    Elke ondergrond voelt anders: glad, kriebelig, warm, koud, rul, hard. Als je voeten weer leren voelen, prikkel je je zenuwen op een goede manier. Je lichaam wordt alerter, je loopt bewuster, en je contact met je omgeving wordt intenser.
  7. Het is gratis en duurzaam
    Geen schoenen kopen, geen dure sportsessies, geen gadgets nodig. Gewoon jij, je voeten en de wereld onder je. Goed voor je portemonnee en de planeet.

Tips om vaker op blote voeten te lopen

Oke, je bent om. Maar voordat je enthousiast een hike van zes kilometer doet op scherp grind: rustig aan. Je voeten zijn jarenlang opgesloten geweest in sneakers, laarzen en pantoffels, dus gun ze even de tijd om te wennen. Met deze simpele tips maak je ze stap voor stap sterker:

  1. Begin binnen
    Loop je eigenlijk nooit zonder schoenen? Start dan binnen. Sokken uit, tenen los. Wiebel ze, spreid ze, probeer ze afzonderlijk te bewegen. Lastig in het begin, maar hoe vaker je oefent, hoe beter het gaat.
  2. Masseer je voeten regelmatig
    Een korte voetmassage (met je handen of bijvoorbeeld een massagebal) maakt je spieren soepeler en helpt je voeten sterker worden. Bonus: je leert je eigen voeten beter kennen en voelt sneller waar je gevoelige of gespannen plekken zitten.
  3. Check je loopstijl
    Let eens op hoe je je voeten neerzet. Raak je eerst met je hiel, middenvoet of tenen de grond? En hoe rol je daarna af? Probeer eens: eerst je hiel, dan je kleine teen, dan je grote teen. De buitenrand van je voet is sterker dan je denkt en kan prima wat gewicht opvangen.
  4. Ga naar buiten (maar houd het klein)
    Als je voeten wat gewend zijn, stap dan naar buiten. In je tuin, op je balkon, op een dakterras of in het park. Je hebt geen fancy plek nodig – als je maar contact maakt met echte ondergrond en niet je laminaatvloer.
  5. Begin met korte stukjes
    Start met maximaal 20 minuten per keer. Als het goed voelt, kun je het rustig opbouwen. Spierpijn of gevoelige voetzolen? Geef je voeten dan wat rust.
  6. Luister naar je lijf
    Op blote voeten lopen voelt in het begin misschien traag of gek. Helemaal normaal. Maar als je scherpe pijn voelt of niet goed meer kunt lopen, is het tijd om te stoppen. Je voeten mogen wennen, maar niet overbelast raken.

Oefenen in het wild? Op steeds meer plekken in Nederland duiken blotevoetenpaden op: routes door de natuur die er speciaal voor gemaakt zijn ze op blote voeten te doen. En dat zijn dan geen geplaveide weggetjes, maar juist paden waar je met je voeten door de modder stampt, over bladeren wandelt en op keien loopt. Het enige dat je er níet vindt is bijvoorbeeld afval en as, waardoor je veilig van het gevoel van de aarde tussen je tenen kunt genieten en kunt wennen aan lopen zonder schoenen. 

LEES OOK

Uit andere media