Haarproblemen

10 haarproblemen én oplossingen

Is jouw coupe niet meer wat ’ie geweest is door haarproblemen als roos, haaruitval, klitten of pluishaar? Dit is wat je eraan kunt doen.

Je zit letterlijk en figuurlijk met je handen in het haar. Wat kun je doen aan jouw haarprobleem? We vroegen het aan topstylist Rick van het Meer. Hij zit al twintig jaar inhet kappersvak. In zijn twee salons in Amsterdam creëert hij de mooiste coupes.

Lees ook:3 tips voor de perfecte vlecht

1. Roos

Oorzaak

De witte schilfertjes op je hoofdhuid die roos heten, zijn dode huidcellen die na het vernieuwings-proces van de hoofdhuid loslaten. Onder invloed van de gistsoort Pityrosporum ovale neemt de hoeveelheid huidcellen toe, wat voor zichtbare schilfertjes zorgt. De gist gedijt het beste op een warme hoofdhuid, dus als je regelmatig een muts of petje draagt, kun je gevoeliger worden voor roos. 

Zo los je het op

Met antiroosshampoo. Topstylist Rick van het Meer: “Het is belangrijk roos grondig aan te pakken met een antiroosshampoo. Was je haar zo’n zes weken achter elkaar met de shampoo, het liefst elke dag. Vul de wasbeurten aan met een treatment met antiroos-ampullen. Deze maken de hoofdhuid goed schoon.” Ben je gevoelig voor roos? Dan komt het probleem waarschijnlijk vaak terug. Onderhoud je coupe daarom met antiroosshampoo en skip het gebruik van vette producten op de hoofdhuid.

Er zijn twee soorten roos: vette en droge. De meestvoorkomende is droge, waarbij de schilfertjes op je kleren terechtkomen. Vette roos kleeft aan je hoofdhuid en geeft vaak jeuk.

2. Statisch haar

Oorzaak

In de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis op z’n laagst en krijg je te maken met elektronen die door je haar worden geleid. Het gevolg: statisch haar. Maar ook te vaak borstelen en het dragen van een wollen muts kan een statische coupe opleveren.

Zo los je het op

Rick: “Vocht inbrengen is de beste remedie tegen statisch haar. Een hydraterende shampoo en conditioner brengen het vochtlevel van je haar op peil. Ook een vochtinbrengend serum is in de winter onmisbaar. Borstel je haar met een borstel van natuurlijk varkenshaar of ga voor een exemplaar met anti-statische ionen.”

3. Vet haar

Oorzaak

Vet haar heeft te maken met een verhoogde talgproductie van de hoofdhuid. Doordat er meer talg (vet) wordt geproduceerd, krijg je sneller vet haar. Een verhoogde talgproductie kan genetisch bepaald zijn, maar ook te maken hebben met hormonale schommelingen en verkeerde voeding.

Zo los je het op

Het klinkt tegenstrijdig, maar het is raadzaam je haar niet te vaak te wassen. Twee keer per week is voldoende. Rick: “Je voert de talgproductie juist op als je sterk gaat ontvetten. Als tegenreactie gaat je hoofdhuid juist méér vet aanmaken, met nog vetter haar tot gevolg. Wat wel kan, is je haar dagelijks uitspoelen met lauw water.” Probeer ook het gebruik van stylingproducten bij de haaraanzet te vermijden; dit maakt je hoofdhuid vet.

4. (Extreem) droog haar

Oorzaak

Als je van nature droog haar hebt, maakt je hoofdhuid minder talg aan. Dit is vaak genetisch bepaald en komt vaker voor bij slag en krullen dan bij steil haar. Ook kunnen veelvuldig kleuren, stylen en het gebruik van verkeerde producten leiden tot een droge coupe.

Zo los je het op

Door goed te hydrateren. Rick: “Een goede vochtinbrengende shampoo, een hydraterend masker en de juiste styling-producten kunnen je haar een oppepper geven. Denk aan een serum of een lichte crèmewax. Laat shampoos met proteïnen staan: deze maken je haar alleen maar stugger.”

5. Gespleten haarpunten

Oorzaak

Wrijving (borstelen, een elastiekje in doen, je haar drogen met een handdoek) en stylen kunnen ervoor zorgen dat je haarpunten steeds dunner worden en uiteindelijk gaan splijten. Gespleten punten komen voor bij zowel normaal als droog, beschadigd of vet haar.

Zo los je het op

Laat je haar regelmatig knippen. Rick: “Het is geen fabeltje dat je haar langer kan groeien door het te laten knippen. Soms slijt het haar sneller dan het groeit. Door de punten bot te houden, blijft het haar sterk. Heb je zwak haar en ben je gevoelig voor gespleten puntjes? Probeer dan eens een proteïnemasker. Dit maakt je haar steviger.”

6. Klitten

Oorzaak

Klitten ontstaan wanneer de haarschubben openstaan. Dit gebeurtbijvoorbeeld bij miezerig weer, veel wind of na een duik in het zwembad. Ook kun je last krijgen van knopen als je met nat haar gaat slapen.

Zo los je het op

Borstel klitten zachtjes uit je haar met een brede borstel van natuurlijk haar. Een detangler spray helpt de haarschubben te sluiten en maakt klitten uitborstelen minder pijnlijk. Klitten voorkomen doe je door te slapen met een vlecht of staart, in een regenbui een petje te dragen, conditioner te gebruiken én je haar droog te deppen in plaats van te wrijven.

7. Pluizig haar

Oorzaak

Hoe droger je haar, hoe groter de kans op pluis. Frizzy hair komt vaker voor bij krullen en slag, maar kan ook worden veroorzaakt door het weer (kou en regen, of juist zonbeschadiging) en overmatig stylen.

Zo los je het op

Door goed te hydrateren. Van hoe meer vocht je je haar voorziet, hoe minder droog en pluizig je coupe is. Gebruik eens per week een hydraterend masker, behandel je haarpunten met een anti-frizz-serum en vermijd hete stylingtools. Dep je haar na het wassen droog in plaats van ruw te wrijven en borstel je haar pas wanneer het droog is om meer pluis te voorkomen.

8. Haaruitval

Oorzaak

Haaruitval is vaak seizoens-gebonden: in de lente en herfst laat de zon zich minder vaak zien en verlies je meer haar. Ook hormonen, stress en een ijzer- en vitaminetekort zijn boosdoeners. Verlies je hele plukken haar? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is het verstandig naar je huisarts te gaan.

Zo los je het op

Een vitamine- en mineraalrijk dieet is de eerste stap tegen haaruitval. Vooral ijzer draagt bij aan sterk haar. Geen idee of je voldoende binnenkrijgt? Overweeg dan eens een supplement. Was je haar met een milde shampoo tegen haaruitval en borstel je haar pas als het droog is. Nat haar borstelen kan je coupe beschadigen en haaruitval in de hand werken. 

Het is normaal om tot 120 haren per dag te verliezen. Omdat er continu nieuwe haren groeien, zie je hier niets van.

9. Futloos haar

Oorzaak

Futloos haar mist volume en voelt ‘slap’ aan. Te zware stylingproducten kunnen de oorzaak zijn, maar vaker is een verkeerd geknipte coupe de boosdoener.

Zo los je het op

“Een goede knipbeurt kan al veel verschil maken. Laat een kapsel aanmeten dat bij je past en waardoor je haar lekker valt. En probeer eens volume te creëren met behulp van een krultang: door slag aan te brengen, wordt je haar volumineuzer”, aldus Rick.

10. Haarpijn

Oorzaak

Wie last heeft van haarpijn voelt een zeurende pijn aan de haarwortels. De oorzaak is niet wetenschappelijk vastgesteld, maar wordt in verband gebracht met samentrekkende spiertjes in de haarzakjes. Als je je haar vaak in een knot of staart draagt, komt er druk op de haarzakjes te staan. En dat is pijnlijk.

Zo los je het op

Wissel een knot of staart zo veel mogelijk af met los haar. Heb je extreme haarpijn? Een korte coupe is het overwegen waard. Hoe langer je haar, hoe zwaarder en hoe groter de kans op een pijnlijke kruin.

Bron: Santé februari 2020, tekst: Carlijn Biesemaat