Koffiedik Gebruiken

6x hier kun je koffiedik nog meer voor gebruiken

Waarom koffiedik weggooien als je het gewoon nog kunt recyclen? Bijvoorbeeld als scrub of plantenmest. Zes manieren om je koffiedik opnieuw te gebruiken.

Koffiedik belandt vaak het in het gft. Maar wist je dat je het gewoon nog kunt gebruiken voor van alles? Met deze zes toepassingen geef je koffiedik ene tweede leven.

1. Koffiedik tegen katten én slakken

Allereerst is koffiedik heel goed te gebruiken in de tuin. Bijvoorbeeld om katten te verjagen. Ze houden niet van de geur van koffie en hebben er een hekel aan wanneer de koffie in hun vacht terecht komt. Een goede manier dus om de katten te mijden. Ook goed om te weten: slakken zijn er ook niet dol op.

2. Goed voor je planten

Naast dat koffie bepaalde ongewenste gasten in je tuin weert, bevat koffiedik stoffen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium, koper en andere mineralen die gunstig zijn voor plantengroei. Je kunt het gebruiken als natuurlijke meststof door het direct in de grond te mengen of het toe te voegen aan je composthoop. Een goedkope en duurzame manier om je planten extra te voeden dus.

Lees ook: zo ruikt je huis lekkerder

Luchtzuiverende Planten

3. Als poetsmiddel

Maar ook binnenshuis kun je koffiedik goed gebruiken. Bijvoorbeeld om aangekoekte pannen goed schoon te schrobben. Door koffiedik te gebruiken als een mild schuurmiddel, kun je hardnekkig vuil en vlekken verwijderen van bijvoorbeeld potten, pannen, of zelfs aanrechtbladen. Meng het met een beetje water of zeep om een pasta te maken en wrijf het schoon te maken oppervlak ermee in.

Lees ook: wat maakt dat je bent wie je bent, doe de test

Koffie

4. Scrubben maar!

Heb je geen handzeep meer in huis? Geen zorgen! Je kunt je handen gewoon wassen met koffiedik. Klinkt misschien een beetje gek, onwennig en vies, maar je krijgt er hele zachte handen van. Zeker eens het proberen waard. Koffiedik kun je ook mengen met een beetje olie of water om een natuurlijke scrub te maken voor je huid. Het helpt dode huidcellen te verwijderen en laat je huid zacht en glad achter.

5. Koffiedik als geurverwijderaar

De geurabsorberende eigenschappen van koffiedik maken het ideaal voor het absorberen van onaangename geuren in bijvoorbeeld de koelkast, vuilnisbak of schoenen. Plaats een kommetje met gedroogd koffiedik op de plek waar de geur vandaan komt en laat het zijn werk doen.

6. Insectenwereld middel

Sommige insecten, zoals slakken en mieren, hebben een hekel aan de geur van koffiedik. Strooi het rond planten die gevoelig zijn voor deze plagen om ze af te schrikken.

Lees ook: 9 tips voor een gezond ontbijt

Lang leve de liefde

Erwin vindt dat Jitka te veel koffie drinkt. Bekijk hieronder gratis het fragment uit Lang leve de liefde.

Tip van de redactie:

Met deze kweekset, gemaakt van gerecycled plastic, kweek je oesterzwammen op je eigen koffiedik, gewoon op het aanrecht. Ervaar het gemak van thuisoogsten, herstarten en hergebruiken. Alle soorten koffiedik zijn bruikbaar. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BRON RECLYCING NEDERLAND, HETKANWEL
BEELD GETTY IMAGES