Tulpen

4 tips om je tulpen lang mooi te houden

Of je ze nu in de tuin hebt staan of van de markt haalt: tulpen zorgen voor lente in huis. Niet zo gek dus dat je er zo lang mogelijk van wilt genieten. Zo doe je dat!

Ook zo’n zin in de lente? Het voorjaar komt gelukkig steeds dichterbij en je kunt je vazen nu alweer vullen met tulpen. Maar hoe zorg je ervoor dat ze zo lang mogelijk blijven staan? Met deze tips!

Hoe verzorg je tulpen in een vaas?
  1. Snij de stelen schuin af: Snijd de stelen van de tulpen schuin af voordat je ze in de vaas plaatst. Dit vergroot het oppervlak waardoor de bloemen water kunnen opnemen.
  2. Gebruik lauw water: Vul de vaas met lauw water. Tulpen houden van koel water, maar vermijd extreem koud water omdat dit de bloemen kan beschadigen.
  3. Verwijder overtollig blad: Verwijder alle bladeren onder het wateroppervlak. Dit helpt om bacteriegroei te verminderen en het water schoon te houden.
  4. Plaats de tulpen in een juiste positie: Tulpen groeien naarmate ze in de vaas staan. Plaats ze dus niet te dicht op elkaar om te voorkomen dat ze elkaar verdringen.
  5. Vermijd direct zonlicht en warmte: Zet de vaas met tulpen op een koele plek, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen zoals radiatoren. Dit helpt om de bloemen langer vers te houden.
  6. Ververs het water regelmatig: Ververs het water in de vaas om bacteriegroei tegen te gaan en de tulpen fris te houden. Snijd indien nodig ook de stelen opnieuw schuin af.

Lees ook: 5 dingen die niet in je lenteschoonmaak mogen ontbreken

Hoe blijven tulpen het langst goed?

Schuin afknippen

Eigenlijk geldt dit voor elke bos bloemen: knip de stelen schuin af voordat je ze op het water zet. Daarmee weet je zeker dat de bloem genoeg water opneemt. Zorg er wel voor dat je snoeischaar goed scherp is, anders krijg je een rafelig randje onderaan de steel en dat beschadigt de bloem.

Een goede vaas

Tulpen schieten snel de lucht in, vooral als ze op een warme plek staan. Zet de tulpen daarom op een hoge vaas. Dat voorkomt dat ze geen steun meer hebben en gaan hangen. Doordat ze door blijven groeien, worden de tulpen soms te lang en gaan ze hangen. Haal opnieuw een stukje van de steel af.

Lees ook: Zo zorg je alvast voor wat lente in huis

Waarom gaan rtulpen slap hangen?

Vermijd de fruitschaal

De fruitschaal en een vaas met tulpen naast elkaar op tafel? Liever niet. Rijpend fruit produceert ethyleengas en dat zorgt ervoor dat je tulpen sneller doodgaan. Zet de bloemen daarnaast niet in direct zonlicht, maar op een koele plaats in huis. Ook handig om te weten: de tulp gaat ook niet goed samen met de narcis. Ondanks dat ze erg leuk staan in eenzelfde boeket, kun je dat beter niet doen. Het ‘slijm’ van de narcis is namelijk niet goed voor tulpen.

Een naaldenprikje

Klinkt misschien gek, maar een klein prikje in de steel van de tulpen zou moeten helpen de bloemen langer vers te houden. Zelfs in een later stadium (dus wanneer je ze al een tijdje op de vaas hebt staan) kan het nog wonderen doen. Altijd het proberen waard. Prik liefst net onder de bloem.

Tulpen in een krant

Om de tulpen recht te houden, wikkel je ze voor je ze in een vaas zet nog een half uur in krantenpapier. Hierdoor hebben de tulpenSnijd wel eerst de onderkant van de stelen schuin af. De tulpen nemen water op en na het verwijderen van het papier zullen ze mooi recht blijven staan.

Lees ook: 5 tips om je bloemen een langer leven te geven

Tip van de redactie:

Ontdek de unieke Xala Lungo gieter, een meesterwerk van Davy Grosemans. Deze design gieter, geïnspireerd door de klassieke koffiepot, biedt zowel stijl als functionaliteit. Met een ruime capaciteit van 12L en subtiele aanpassingen voor gebruiksgemak, is deze gieter in acht verschillende kleuren een must-have voor elke tuinliefhebber. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST RACHEL VIETH
BEELD UNSPLASH