tips-bloemen-langer-leven

5 tips om je bloemen een langer leven te geven

Houd jij ook zo van verse bloemen in huis, maar baal je er altijd van dat ze zo snel weer dood lijken te gaan? Dan hebben wij precies de tips die je nodig hebt: met deze 5 tips garandeer jij jouw mooie bloemen een langer leven. We promise!

1. Trim de stengels dagelijks

Een boeket met een lang leven start bij gezonde stengels. Door iedere dag de stengels van je bloemen een stukje te trimmen kunnen ze beter gehydrateerd blijven. Knip de stengels diagonaal bij zodat er meer oppervlak is waarmee de bloemen water kunnen absorberen. Ook helpt het om je stengels te knippen onder lauwwarm lopend water, waardoor ze gelijk gehydrateerd worden.

Lees ook: ‘Dit zijn dé plantentrends in 2021

2. Vervang het water iedere dag

Een andere belangrijke truc om je boeket vers te houden is om dagelijks het water in de vaas te vervangen. Het is namelijk niet heel gek dat bacteriën gaan opbouwen als je bloemen langer staan. Om te voorkomen dat je bloemen gaan rotten kan je ze het beste iedere dag vers water geven en zelfs je vaas even schoon te maken als je viezigheid aan de onderkant ziet opbouwen. Maar hoeveel water kan je nu het beste gebruiken? Vul je vaas het liefst voor driekwart met koud kraanwater voor je je bloemen neerzet, dan weet je zeker dat ze lang kunnen blijven bloeien.

3. Zet ze niet direct in de zon

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om je bloemen een mooi plekje te geven in de vensterbank, het is eigenlijk beter om dat niet te doen. Net geknipte stengels zijn namelijk enorm gevoelig voor licht. Daarom is het beter om verse boeketten niet in direct zonlicht of in de buurt van een warmtebron te zetten. Ook is het beter om je bloemen niet op hele vochtige plekken neer te zetten, dan blijven ze langer staan!

4. Haal dode bloemen direct uit het boeket

Is er een bloem in je boeket doodgegaan? Dan kan je hem beter zo snel mogelijk uit je boeket halen. Net als met vers fruit of groenten geven bloemen ethyleengas af, wat de levensduur van je andere bloemen kan aantasten. Om te voorkomen dat een stervende bloem de rest van zijn boeketvriendjes besmet, kan je hem dus het beste uit je boeket plukken.

5. Geef je bloemen het juiste voedsel

Naast je bloemen regelmatig trimmen en schoon water geven is het ook verstandig om ze het juiste voedsel te geven. En dat heb je waarschijnlijk gewoon in huis… Als je heel druk bent of vergeetachtig bent, doe dan een paar druppels bleek in de vaas om je boeket langer te laten staan. De bleek zorgt er namelijk voor dat de bacteriën minder snel kunnen groeien en verspreiden. Uiteraard is speciaal bloemvoedsel ook heel effectief.

Bron: Realsimple.com, Beeld Gettyimages

Gerelateerde artikelen