Schoonmaaktips Die Je Veel Geld Besparen

20 schoonmaaktips die je veel geld besparen

Santé’s Suus-maakt-schoon zet de beste schoonmaaktrucjes uit een ‘ver’ verleden op een rijtje. En behalve dat ze goed zijn voor het milieu, besparen ze je ook veel geld.

Met deze tips, a la oma weet raad, zou je eigenlijk moeten printen en ophangen. Met deze schoonmaaktips is je huis altijd schoon en netjes.

1. Karnemelk als schoonmaakmiddel en vlekkenverwijderaar

Een van de zuinigste schoonmaaktips uit grootmoeders tijd is: gebruik karnemelk om te poetsen. Je kunt het met onderstaande tips ook heel goed inzetten voor het huishouden.

Je kunt karnemelk in je bad gieten en met een spons al het vuil weg vegen. Je kunt de badkamertegels er goed mee schoon poetsen. Laat het even intrekken en spoel het daarna weg. Je bad en je tegels gaan er geweldig van glimmen.

Lees ook: zo ruikt je huis altijd lekker

2. Oma maakte haar eigen Glassex

Met oma’s zelfgemaakte Glassex krijg je ramen en spiegels vlekkeloos schoon. Koop een plantenspuit of gebruik een lege spuitfles.

Nodig:

 • 1 kopje water
 • 1 kopje azijn
 • 1 kopje ontsmettingsalcohol
 • een paar druppeltjes citroenolie
 • een paar druppeltjes glycerine

Het is heel simpel: doe alle benodigdheden in een plantenspuit of spuitfles, goed schudden en je hebt je ideale, zelfgemaakte Glassex.

3. Oma liet haar huis lekker ruiken als er gasten kwamen

Niks geen geurkaarsjesof geurstokjes want dat bestond nog niet. Oma had een veel betere truc om de gasten om de tuin te leiden.

Vlak voordat er bezoek kwam kookte ze een pannetje met water en voegde ze er een paar druppels vanille extract aan toe. Als ze nog wat sinaasappelschillen had liggen deed ze die er ook bij.

Het pannetje liet ze op het fornuis pruttelen en het hele huis rook alsof ze de hele dag in de keuken had gestaan om taart te bakken.

4.  polijsten van houten meubels

Je kunt natuurlijk allerlei dure middeltjes kopen om je houten meubels weer te laten glanzen, maar je kunt ook het recept gebruiken uit grootmoeders tijd: meng 2 kopjes olijfolie met 1 kopje citroensap, je roert dit even goed door elkaar en wrijft met een schone, droge lap je houten meubels in.

5. baking soda om je vloerkleed fris te laten ruiken

In oma’s tijd bestond het al: Baking Soda! Inmiddels is het middeltje weer razend populair. Baking Soda kent vele toepassingen. Waaronder het vloerkleed of de vloerbedekking ontdoen van vieze luchtjes.

zuiveringszout

6. zet de matrassen in het zonnetje

De beste manier om alle huisstofmijten kwijt te raken is natuurlijk zonlicht. Vroeger dedenmensen dit twee keer per jaar.

7. een gouden truc om vetvlekken te verwijderen

Heb je saus, olie of iets anders vettigs geknoeid op je kleding of bank? Geen paniek! Gebruik een neutrale shampoo om de vetvlek te verwijderen! Breng de shampoo onverdund aan op de vlek, wrijf de shampoo met een doekje in en verwijder die met een vochtig microvezeldoekje.

8. gebruik citroenen als natuurlijk schoonmaakmiddel

Oma gebruikte voor het poetsen citroensap of uitgeperste citroenen. Ze maakte de pollepels en houten snijplanken ermee schoon, ze polijstte de gootsteen ermee, ze neutraliseerde er vieze luchtjes mee in de koelkast en ze gebruikte het als toiletreiniger, in combinatie met Baking Soda.

Koelkast Weetjes lekker ruiken lucht in huis geurtjes

9. gebruik koffiedik als geurvreter

Koffiedik gooiden mensen vroeger niet zomaar weg. Doe koffiedik in een kommetje en zet dat in de koelkast of badkamer. Dat werkt fantastisch om van vieze luchtjes af te komen.

10. Afstoffen met een vochtige doek

Was je oma een goede huisvrouw dan stofte ze waarschijnlijk af met een vochtige doek (en als ze nu geleefd had met een vochtige microvezeldoek!)

11. Oma wist precies hoe je glazen moest laten glanzen

Een van de schoonmaaktips uit grootmoeders tijd die bijna niemand meer weet is hoe je je glazen weer kan laten stralen. Oma gebruikte geen glansspoelmiddel. Ze spoot wat ammonia in het afwaswater en het glaswerk zag er vervolgens uit als nieuw.

12. Hoe je lelijke bruine koffievlekken uit mokken kreeg wist oma ook

Deze truc is door veel mensen al lang vergeten. Om lelijke bruine koffievlekken uit mokken te verwijderen strooi je zout op de bodem van de mok, spuit je daaroverheen citroensap en voeg je ijsklontjes toe. Na een uurtje spoel je het boeltje schoon en weg zijn de vlekken. Eentje om te onthouden, toch?

13. Oma knipte schuursponsjes doormidden

Bijna iedereen heeft wel zo’n voordeelpak schuursponsjes in huis. Voordat je het weet is de laatste alweer versleten en koop je een nieuw pak in de supermarkt.

Oké, ze kosten niet veel, maar ze zijn nóg voordeliger als je er net als oma een gewoonte van maakt om ze doormidden te knippen. De vraag is natuurlijk wel of opa’s dan niks deden vroeger?

14. Oma kende een truc om nooit te hoeven strijken

Toen de wasdroger eenmaal vanaf 1959 de huishoudens veroverde, ontdekte oma al snel een truc om niet meer te hoeven strijken. Deze truc werkt natuurlijk nog steeds! De nog natte was met je handen strak trekken en dan buiten in de wind laten drogen.

Doe kleding die je normaal gesproken niet in de wasdroger doet 5 minuten in de droger en hang het dan pas op. Zodra dat overhemd aan de lucht is gedroogd, is er geen kreukel meer te bekennen.

Was buiten drogen

15. Kaarsvet op het tapijt geknoeid? Oma wist raad!

Was er per ongeluk kaarsvet op het vloerkleed geknoeid, dan kwam oma aanhollen met een zak ijs of bevroren vlees of iets anders ijskouds en legde dat op het kaarsvet. Het kaarsvet werd binnen een paar minuten keihard. Oma pakte dan een botermes en peuterde de hard geworden was eraf.

Daarna spoot ze de plek des onheils in met een schoonmaakmiddel en wreef ze met een doek over de plek. Ten slotte poetste ze met een andere schone, vochtige doek de laatste vlekjes weg.

16. Bij oma zocht je nooit naar de vuilniszakken

Wie bij oma als laatste de volle vuiniszak of het pedaalemmerzakje eruit had gehaald, hoefde niet lang te zoeken naar een nieuwe vuilniszak (of pedaamemmerzakje). Die bewaarde oma namelijk onder in de vuilnisbak. Daarvoor moet je vuilnisbalk natuurlijk wel breed genoeg zijn.

17. Zuinige oma’s poetsten zilver met tandpasta

Hoe je zilver kan poetsen met tandpasta stamt ook uit grootmoeders tijd. Niet alle oma’s poetsten zilver met witte tandpasta hoor, maar hield oma de hand op de knip, dan werd er witte tandpasta gebruikt.

Het is heel simpel: doe een klontje tandpasta op een oude tandenborstel en poets hiermee over het zilver. Op deze manier verdwijnt de doffe aanslag perfect.

Spoel het zilver nog even schoon met water en wrijf het droog met een theedoek.

18. Oma gebruikte zout als er geknoeid werd

Werd er wijn, koffie of sap op kleding geknoeid dan holde oma naar de keuken, kwam terug met een pot keukenzout en strooide het er gulzig overheen. Het zout deed vervolgens het werk en zoog het vocht en de vlek op. Het werkt nog steeds erg goed.

Lees ook: schoonmaaktips voor luie mensen

19. Oma kon kleding weer echt wit maken

Hoe je kleding weer echt wit kunt maken wisten ze ook in grootmoeders tijd: oma vulde een emmer met heet water, deed daar een flinke scheut citroensap bij en liet het kledingstuk onderdompelen.

Vervolgens deed ze het kledingstuk nog even in de machine op het spoelprogramma. Na afloop hing ze het kledingstuk in het zonnetje en was het vergeelde overhemd weer prachtig wit.

20. De producten die oma gebruikte zijn nog steeds te koop

Ten slotte: na grootmoeders tijd zijn er een legio aan schoonmaakproducten bijgekomen, toch worden de producten die zij gebruikte nog steeds verkocht. Waarom? Omdat ze goed zijn! Hier de producten uit de oude doos op een rijtje:

 • Borax (tapijt, douche, bad, airco schoonmaken, roest verwijderen, insecten verdrijven, bedlinnen en matras wassen, afvoer ontstoppen, stank verdrijven etc.)
 • Groene zeep (vlekken verwijderen, vloeren boenen, afwassen, als allesreiniger gebruiken, ovens en fornuizen ontvetten, ramen lappen etc.)
 • Baking Soda (douchegordijn reinigen, vuur doven, kleed verfrissen, stank verdrijven, zilver schoonmaken, theeaanslag verwijderen, muffe boeken opfrissen etc.)
 • Schoonmaakazijn (kalkaanslag verwijderen, in plaats van wasverzachter gebruiken, gele zweetvlekken weg krijgen, lederen meubels weer laten glanzen etc.)
 • Soda (wasmachine maandelijks schoonmaken, schimmel in badkamer verwijderen, aangekoekte pannen reinigen, zweetluchtjes verdrijven etc.)
 • Ossengalzeep (alle soorten vlekken verwijderen)

  Beeld: GettyImages, Tekst: Suusmaaktschoon

Lees ook: hoe krijg je een vuile oven schoon?

Tip van de redactie

Ben je dol op poetsen, of heb je er juist een broertje dood aan? In beide gevallen is Schoon in 10 minuten echt iets voor jou! Met de tips & tricks kun je (bijna) iedere dag wel een klusje afvinken en ben je in 10 minuten klaar. Met grappige anekdotes over schoonmaakblunders, vieze studentenhuizen en voedselexplosies in de keuken. Voor meer informatie klik op onderstaande button.