Joel Mott Mnyl0surxh8 Unsplash

Hoeveel mensen zijn er eigenlijk blond?

Je hebt misschien weleens gehoord dat het een kwestie van tijd zou zijn voordat blond en rood haar uit beeld verdwijnt. Maar hoeveel procent van de wereldbevolking is dan eigenlijk blond?

We denken algauw aan Europeanen en Scandinaviërs bij ‘blond’. Grappig genoeg leeft op de Salomons-eilanden bij Australië ook een groep mensen, met een donkere huid én blond haar. En die stammen niet af van die hoogblonden Noren of Nederlanders.

Lees ook: ‘Tips tegen een gevoelige hoofdhuid

2%

Naar schatting is slechts 2% tot maximaal 5% van iedereen ter wereld blond. En die mensen vind je inderdaad veelal in de westerse wereld, in Scandinavië en Europa bijvoorbeeld. Mensen elders stammen vaak af van mensen uit Noord- of West-Europa. Behalve op de eerder genoemde eilanden dus. Daar ontdekten genetici dat de bewoners geen enkel Europees of westers gen hebben. En dus helemaal op eigen kracht blond haar ontwikkelden. Best bijzonder, in combinatie met hun getinte huid.

Van wit tot oranje

Overigens vallen binnen de categorie ‘blond’ meer tinten dan je in eerste instantie zou gokken. We kennen: witblond, halfblond, goudblond, oranjeblond en ook donkerblond. Plaats jij jezelf in de categorie donkerblond? Grote kans dat je op vakantie in zuidelijke regio’s alsnóg te horen hebt gekregen hoe ‘licht’ je bent! Tja, het is een kwestie van perspectief.

Blond en rood haar op hun retour?

In 1996 verklaarde een hoogleraar genetica dat de blonde en rode haartinten naarmate de tijd verstrijkt, steeds meer uit beeld zouden gaan verdwijnen. En niet doordat we kiezen voor een donkere spoeling uit een flesje, maar omdat het gen dat donkerharige mensen hebben sterker zou zijn en uiteindelijk het lichtere haar zou doen uitsterven. Er waren daarna zelfs concrete voorspellingen, over dat het geen 200 jaar meer zou duren. Dit blijkt echter lastig te hard te maken. En inmiddels zijn er tal van genetici en dermatologen die het weerspreken. Wat echter wél zo is, is dat er steeds meer lichte en donkere mensen samen kindjes op de wereld zetten. In die gevallen domineert het donkere gen vaak en op die manier zien we wel degelijk steeds minder hoogblonde wereldbewoners.

Bron: RTL Nieuws, Wikipedia

Gerelateerde artikelen