gevoelige hoofdhuid

Tips tegen een gevoelige hoofdhuid

Jeuk, schilfers, roodheid; een gevoelige hoofdhuid is geen pretje. Deze tips kunnen je huid verzachten.

Veelvoorkomende oorzaken van een gevoelige hoofdhuid

  • Te agressieve shampoo of andere haarproducten
  • Hormonale veranderingen (menstruatie, zwangerschap, menopauze).
  • (Voedsel)allergieën en intoleranties.
  • Weersomstandigheden (kou, warmte, wind).
  • Stress.
  • Te warme douche of te warm föhnen.

Lees ook:Tips tegen een glimmend voorhoofd

1. Controleer je haarproducten

Last van een gevoelige huid? Bekijk je haarproducten eens kritisch. Misschien gebruik je shampoos of stylingproducten die te agressief zijn. Op je hoofdhuid en om je haar zit een vettig beschermlaagje. Te agressieve producten kunnen deze kapotmaken. Een goede shampoo verwijdert talg en vuil, maar zorgt er ook voor dat de beschermlaag intact blijft of zelfs wordt versterkt.

Minder agressieve opties

Check de ingrediënten van je haarproducten. Lauryl sulfaten worden vaak gebruikt in shampoos, omdat ze goed reinigen en lekker schuimen. Helaas kunnen ze bij sommige mensen de hoofdhuid irriteren. Andere vrij agressieve stoffen zijn sulfosuccinaten. Kies liever een milde shampoo voor droog haar, deze bevat minder agressieve reinigers. Verf je je haar? Ook dat kan voor irritatie zorgen. In veel haarverf zit de stof PPD (paraphenylenediamine) en die kan irriterend werken.

2. Pas je haarroutine aan

Gebruik je een milde shampoo, maar heb je toch last van een geïrriteerde huid? Neem dan je beautyroutine eens onder de loep. Te veel wassen, te veel borstelen, te heet douchen of  te warm föhnen: het kan allemaal effect hebben op je hoofdhuid.

Do’s en dont’s

Bepaal eerst hoe vaak je haar een wasbeurt nodig heeft. Je hoeft je haar alleen te wassen als het vuil en vet aanvoelt. Let er daarnaast op dat je niet met de borstel langs je hoofdhuid gaat en föhn je haar voortaan op een koelere (of zelfs koude) stand. Heet föhnen jeuk veroorzaken. Wissel ook af en toe van stylingproducten. Misschien dat je er opeens niet meer zo goed tegen kunt. Andere tips: draag je haar niet altijd in een staart, maar laat het ook eens los hangen om je hoofdhuid te laten ademen. En vermijd leave-in producten. Dit zijn bijvoorbeeld conditioners die je niet hoeft uit te spoelen en waarvan de stoffen dus achterblijven in je haar en op je hoofdhuid.

3. Masseer je hoofdhuid

Wanneer je hoofdhuid geïrriteerd raakt, kan dit een jeukend of trekkend gevoel geven. De natuurlijke flora van je hoofdhuid verandert. Cellen vernieuwen zich sneller en hierdoor krijg je last van schilfers. Je lichaam zal proberen dit te herstellen. Je kunt het een handje helpen door de bloedsomloop te stimuleren, bijvoorbeeld met een hoofdhuidmassage. Zo geef je jezelf een hoofdmassage.

Ronddraaiende bewegingen

Masseer je hoofdhuid door met je vingertoppen ronddraaiende bewegingen te maken. Verplaats je vingers niet over de huid, maar ‘verschuif’ de huid met je vingers. Maak de ronddraaiende beweging zo’n vijf keer en verplaats je vingers dan naar een andere plek: de haarlijn bij je voorhoofd, je slapen, achter je oren, je kruin en je achterhoofd.

4. Ga naar de dokter

Helpen mildere producten en een andere haarroutine niet? Dan is het slim naar de huisarts te gaan. Het is mogelijk dat je denkt dat je roos hebt, maar dat de onderliggende oorzaak eigenlijk een huidaandoening is als eczeem of psoriasis. Ook een schimmelinfectie of een auto-immuunziekte kunnen de oorzaak zijn van je gevoelige hoofdhuid, net als stress of een allergie voor haarverf.

Een deskundige kan je helpen om sneller de onderliggende oorzaak te vinden. Voor de dermatoloog is een verwijzing van de huisarts nodig. Specialistische zorg als dermatologie valt onder het eigen risico.

Bron: Santé februari 2019, tekst: Mara Ruijter

Gerelateerde artikelen