jeukende hoofdhuid

Jeukende hoofdhuid na het gebruik van shampoo?

Een jeukende hoofdhuid na het haren wassen is helaas een veelvoorkomend probleem. Dit is wat je er tegen kunt doen.

Je hoofdhuid heeft, net als de rest van je huid, een natuurlijke beschermingslaag. Een shampoo kan die barrière uit balans brengen, waardoor je huid droger wordt en kan gaan jeuken. Het tegenovergestelde is ook mogelijk: shampoo kan je talgproductie verstoren, waardoor je huid juist vetter wordt. Ook dat zorgt voor ongemakken, zoals jeuken en tintelen. Daarbij kunnen externe factoren, zoals aanraking, warmte en verzorgingsproducten je hoofdhuid nog eens extra irriteren. Gebruik daarom een kalmerende shampoo die dermatologisch getest is. En kies, afhankelijk van je huid- en haartype, voor een shampoo voor droog of vet haar, om je hoofdhuid in balans te houden.

Tip
Last van een jeukende hoofdhuid? Probeer eens Vichy Dercos Ultra-kalmerende Shampoo. Deze shampoo is dagelijks te gebruiken en is verkrijgbaar voor droog haar of voor normaal tot vet haar.

Vochtbalans

Een jeukende hoofdhuid is soms ook het gevolg van een ontregelde vochtbalans. Gelukkig zijn dingen die je zelf kunt doen om de vochtbalans te herstellen. Zo is het belangrijk om voldoende water te drinken, vitamines en mineralen binnen te krijgen, stress zoveel mogelijk te vermijden en bepaalde chemicaliën te vermijden in haarproducten. 

Hoe kun je het voorkomen?

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het goed om te kiezen voor milde haarproducten: van shampoos tot conditioners. Chemicaliën kunnen je hoofdhuid namelijk minder vet maken, wat uiteindelijk voor jeuk zorgt. 

Verder kunnen shampooresten of schilfers op de huid zorgen voor meer jeuk. Tijdens het douchen kun je de hoofdhuid masseren zodat de resten en eventuele schilfers loskomen en wegspoelen.

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé

Tekst Santé, beeld GettyImages

Tip van de redactie