egelvriendelijke tuin

In 5 stappen een egelvriendelijke tuin

De egel is een welkome gast in jouw tuin, die veel baat heeft bij een beetje menselijke hulp. Zeker in de wintermaanden. Dus ben je klaar om op een koude dag een klein stekelig vriendje te helpen? Hier enkele tips.

Tips voor een egel vriendelijke tuin

1. Voedsel is essentieel

Allereerst heeft de egel, zoals de meeste dieren, ook honger. In de winter kan het voor dit diertje namelijk moeilijk zijn om genoeg voedsel te vinden. Bied ze daarom wat kattenbrokjes aan. Let op: vermijd melk want dit is niet goed voor hun maag.

2. Water is onmisbaar voor egels

Net als voedsel is water van vitaal belang voor jouw stekelige vriendje. Een schaaltje met vers water kan de egel helpen gehydrateerd te blijven tijdens de koudere maanden.

Lees ook: Zo maak je je tuin herfst- en winterklaar

3. Pas op voor gevaren

Verder kunnen egels soms op onverwachte plekken schuilen. Controleer dus altijd je tuin voordat je bijvoorbeeld een hoop bladeren of compost omkeert. Zorg bovendien dat vijvers een ‘uitgang’ hebben, zodat de egel, mocht hij erin vallen, er gemakkelijk uit kan klimmen.

4. Geef egels de ruimte

Geef egels de ruimte in een egelvriendelijke tuin sante magazine
Een egelvriendelijke tuin

Mocht je het verleidelijk vinden om de egel in je tuin aan te raken of op te pakken: geef hem liever de ruimte. Egels zijn wilde dieren en moeten als zodanig worden behandeld. Observeer van een afstand en geniet van hun aanwezigheid.

5. Bied beschutting aan

Ten slotte, en dit is cruciaal, is bescherming tegen de kou van levensbelang voor de egel. Een hoop bladeren of een speciaal egelhuis kan wonderen doen. Plaats deze schuilplaatsen op een stille plek in je tuin, liefst uit de wind.

3x leukste egel huisjes

Je kunt zelf een egelhuis knutselen, maar er zijn ook prachtige kant-en-klare. Vriendin zocht de drie leukste edelhuisjes voor je uit.

1. Egelmand van riet

2. Houten egelhuis

3. Waterdicht egelhuisje

Foto: Getty Images
Bron: Vriendin