Budgetteren 2100x1440

Zo weet je welke van deze 5 budgetplannen het beste bij jou past

Budgetteren kan soms net zo leuk zijn als naar de tandarts gaan… Maar het is wel nodig! Je budget plannen geeft namelijk niet alleen inzicht in je inkomen en uitgaven, maar ook in ongezonde gewoontes waar te veel geld in gaat zitten. Met een budgetplan kan je gericht naar een spaardoel toe werken. Maar welk budgetplan past het beste bij jou? Daar gaan wij je mee helpen!

1. 50-30-20 budget

Ben je nog onzeker over hoe je het beste kunt sparen of vind je het lastig om je aan een budgetplan te houden? Dan is het 50-30-20 budgetplan wellicht wat voor jou. Met dit plan geef je 50 procent van je inkomen uit aan dingen die je nodig hebt, 30 procent aan dingen naar eigen invulling en 20 procent van je inkomen spaar je of gebruik je om schulden mee af te lossen. Zo kun je op de lange termijn een flinke spaarrekening opbouwen zonder al te veel van je inkomen in te hoeven leveren of dat etentje over te moeten slaan.

Lees ook: ‘6 tips om te sparen voor een noodpotje

2. Nul-som budget

Dit budget houdt letterlijk in dat je met een som van nul euro achterblijft nadat je een maand volgens dit plan budgetteert. Nee, dat houdt niet in dat je al je zuurverdiende centjes uit kan geven aan van alles en nog wat zonder erover na te denken. Daarentegen ga je juist elke euro een doel geven. Of dat nou voor spaargeld, een nieuwe tas, een hogere telefoonrekening of simpelweg een extra boodschapje is: aan het begin van de maand tel je elke euro uit en geef je die een doel. Het voordeel aan dit budgetplan is dat je niet onnodig veel geld aan iets kan uitgeven als je je aan je planning houdt. Het nadeel daarentegen is dat het behoorlijk wat voorbereiding vraagt en je bewust moet nadenken over waar je je inkomen precies aan uit gaat geven. Spontane aankopen zitten er dus wel minder in. Daarentegen kan het wel handig zijn als je daar juist heel gevoelig voor bent!

3. Rijtjesbudget 

Dit budgetplan is praktisch het tegenovergestelde van een nul-som budget. Het betekent niet dat je helemaal geen cent mag uitgeven, maar juist dat je al je dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse uitgaven op een rijtje zet en daar een bedrag aan koppelt. Schrijf dus voor jezelf uit waar je bijvoorbeeld iedere maand geld aan uitgeeft en categoriseer specifieke producten of diensten. Denk aan vaste uitgaven, verjaardagen, etentjes, noem het maar op. Schrijf vervolgens voor elke categorie een streefbedrag op waarvan jij denkt dat het haalbaar is. Dit bedrag kan je het makkelijkst bepalen door te kijken naar je uitgaven van de vorige maanden. Je geeft jezelf dus per categorie een budget waar je je aan moet houden. Heb je de afgelopen tijd naar jouw mening te veel aan een bepaalde categorie uitgegeven? Dan kan je dat bedrag dus iets lager inzetten om jezelf uit te dagen erop te besparen. Dit budgetplan is misschien wel wat voor jou als je houdt van bewust en gedetailleerd bezig zijn met jouw budget en niet vaak spontane uitgaven wil doen. Houd je er juist van om niet al te veel te hoeven plannen nadat je salaris is gestort? Lees dan nog even verder.

4. Envelopbudget

Ja, dit is precies wat je denkt dat het is. Een systeem waarin je je geld beheert door het in verschillende enveloppen te bewaren die ieder staan voor een ander doel. Natuurlijk kan je dit ook doen via online bankieren door verschillende rekeningen te openen. Maar het voordeel aan het fysieke enveloppensysteem is dat je bewust ziet hoeveel geld er in een bepaalde uitgave gaat. Zo voelt het betalen misschien ook werkelijker en weerhoudt het je er eerder van om ondoordachte of onhandige uitgaven te doen.

5. Hybride budget

Heb je net bij elk budgetplan een element gevonden waarin jij je wel kan vinden, maar vind je de een net te gepland en de ander net te losjes? Combineer ze dan vooral met elkaar! Zo kan je bijvoorbeeld in de basis het 50-30-20 plan aanhouden, maar tegelijkertijd je inkomen bestemd voor uitgaven weer categoriseren via het enveloppensysteem. Zo creëer je voor jou het meest ideale budgetplan wat past bij jouw behoeftes. Wil jij een categorie maken voor al je uitgaansavonden of die ene dure uitgave die je ieder kwartaal doet? Doe wat voor jou goed voelt! Sparen kan je het beste volhouden als je het doet op voor jou haalbare voorwaarden, trust us.

Bron: Realsimple.com

Tip van de redactie

Teufel Airy Sports Draadloze in-ear bluetooth sport oordopjes
Teufel Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen