tips-geld-sparen-noodpotje

6 tips om te sparen voor een noodpotje

In deze huidige situatie is voor veel mensen hun inkomen (wat) minder zeker dan voorheen. Zeker voor dit soort situaties kan het daarom heel handig zijn om een noodpotje op te bouwen. Dat is dan ook de reden dat we jou wat tips geven hoe je, zelfs in deze situatie, al wat geld kan sparen om een noodpotje mee op te bouwen. Lees je mee?

Lees ook: ’10 tips om geld te besparen


1. Opzij leggen wat je nu niet uitgeeft

Aangezien je nu waarschijnlijk veel minder de deur uitgaat dan normaal, is de kans groot dat je ook minder geld uitgeeft. Je gaat immers niet meer uit eten, ergens lunchen, naar de bioscoop en de sportschool. Ook dagjes shoppen staan niet meer op de planning, dus dat kan je een hoop geld schelen. Ga nu dus niet al dat geld uitgeven aan online shoppen – verleidelijk, we know – maar zet dat geld opzij voor je noodpotje zolang je nog een stabiel inkomen hebt.

2. Tijdelijk geen schulden aflossen

Zit je wat omhoog vanwege de crisis en ben je naar manieren aan het zoeken om je hoofd boven water te houden. Misschien moet je dan tijdelijk even geen schulden aflossen. Neem contact op met de partij waar je jouw openstaande schuld bij aflost en vraag om uitstel, zodat je nu alles wat je nog wel aan geld binnenkrijgt kan besteden aan het nodige en eventueel een klein potje kan gaan opbouwen.

3. Kijk in je eigen voorraad voor je boodschappen gaat doen

Oké, nu je minder buiten de deur gaat eten, zal je ook meer geld kwijt zijn aan boodschappen. Toch is het verstandig om eens goed te inventariseren wat je nu precies in huis hebt voor je de supermarkt induikt. Sowieso is nu uitgebreid winkelen niet echt een optie – en ook niet echt een pretje – dus kijk goed wat er in je koelkast, keukenkastjes en vriezer ligt, maak een heel specifiek lijstje en geef zo minder geld uit in de supermarkt. Ook hoef je nu waarschijnlijk minder vaak het huis uit, hoe fijn is dat!

4. Gebruik de 50-30-20 methode

Wanneer je gaat proberen te sparen, hou dan bij voorkeur de 50-30-20 regel aan: gebruik 50 procent van je inkomen voor je vaste lasten (huur/hypotheek, gas/water/licht, telefoon/internetkosten, eten, etc.), 30 procent voor vrije besteding en 20 procent voor je spaardoelen. Een budget opbouwen heeft niet alleen te maken met wat je uitgeeft, maar ook met waarom je ergens geld aan uitgeeft. Zijn de uitgaven die je doet écht noodzakelijk, of kan je bepaalde (vaste) uitgaven ook schrappen of verkleinen?

5. Zet je belastingteruggave opzij

Heb je je belastingaangifte al gedaan en krijg je wat geld terug? Dan is het verstandig om dit geld direct opzij te zetten zodra je het ontvangt. Zo kan je een potje opbouwen voor bijvoorbeeld vakanties of evenementen waar je na de Corona-situatie weer aan kan deelnemen, of natuurlijk om openstaande schulden af te lossen of te sparen voor jouw ultieme spaardoel.

6. Vertrouw niet op je creditcard

Wat je ook doet, vertrouw in een onzekere situatie niet op je creditcard. Zo loop je niet alleen het risico dat je meer geld gaat uitgeven dan je je kan veroorloven (en zo dus een hogere schuld opbouwt), maar ook is er het risico dat creditcards wellicht geannuleerd zullen worden, en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil. Vertrouw dus niet blindelings op je creditcard, want het zou je zomaar meer problemen op kunnen leveren…

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen