Placeholder

Bezuinigen op je boodschappen

Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Een kwart van de Nederlandse huishoudens vond het het door stijgende prijzen en een lager inkomen het afgelopen kwartaal lastiger om rond te komen. Eén van de manieren om te bezuinigen, is door de dagelijkse boodschappen bewuster te doen.

Iedereen heeft zijn eigen tips om te bezuinigen. Hieronder een aantal van onze tips. Deel jouw bezuinigingstips bij de reacties.

Koopjesjager
Let goed op de aanbiedingen. Je kunt verschillende apps installeren (zoals Folders) waarmee je de aanbiedingen makkelijk in de gaten kunt houden.

Weekmenu
Door een weekmenu samen te stellen (op basis van de aanbiedingen van die week natuurlijk), ben je bewuster bezig met het plannen van je boodschappen. Op deze manier kun je ook besparen.

Boodschappenlijstje
Maak een boodschappenlijstje en hou je daar ook aan. Zonder boodschappenlijstje gooi je makkelijk extra spullen in je boodschappenkar.

Merkengeil
Pak niet automatisch de A-merken. Goedkopere merken zijn vaak net zo goed en zeker wanneer je er veel van gebruikt, kan het op lange termijn behoorlijk wat geld schelen.

Verschillende winkels
Bezoek ook goedkopere supermarkten en budgetwinkels zoals de Action of eurowinkels. Bij de laatste twee kun je vaak voordelig schoonmaakmiddel, wasmiddel en shampoo kopen.

Plan
Denk vooruit. Is er binnenkort iemand jarig en is de wijn nu in de aanbieding? Koop het alvast.

Kasboekje
Hou je uitgaven een tijd bij in een kasboekje. Na een paar weken kun je je uitgaven onder de loep nemen. Zeker weten dat er nog dingen zijn waar je op kunt bezuinigen.
 
Invriezen
Let er ook op dat je niet te veel eten verspilt. Zorg dat je porties op maat kookt en vries eventuele restjes in.

Einde van de dag
Doe je boodschappen aan het eind van de dag. Op de markt vind je dan de beste koopjes en ook in de supermarkt beginnen ze al met afprijzen.

Niet dagelijks
Probeer niet dagelijks boodschappen te doen. Eén of twee keer per week is beter. Je gooit iedere keer dat je boodschappen doet toch wat extra spullen in je mandje of karretje.


Facts
– Van de huishoudens die besparen op boodschappen let 85 procent op de aanbiedingen en koopjes.
– 57 procent gaat naar een goedkopere supermarkt om te bezuinigen.
– 22 procent koopt meer seizoensgroenten en –fruit.
– Driekwart van de huishoudens is minder geld gaan uitgeven aan snoep en snacks.
– 59 procent bezuinigt op vlees of vis.
– Bijna een derde geeft minder uit aan groente en fruit.
– Er wordt het minst bezuinigd op zuivel (18 procent) en brood (16 procent).
(Bron: ING BudgetBarometer)