voorraadkast

Tips voor het opruimen van je voorraadkast

Veel mensen hebben een voorraadkast met lang houdbare producten. Deze mensen weten vaak niet wat zij eigenlijk allemaal in huis hebben. Herken jij dit? Misschien is het dan tijd is om je voorraadkast uit te ruimen…

Het is altijd fijn om het een en ander op voorraad te hebben, want je weet maar nooit toch? Veel huiseigenaren hebben geen idee van de inhoud in hun voorraadkast en bewaren producten maanden, jaren, tot wel tientallen jaren. Doordat veel mensen niet weten wat er precies in de voorraadkast zit, blijven zij maar nieuwe producten kopen waardoor het onoverzichtelijk wordt.

Lees ook: ‘Meal preppen: deze ingrediënten maak je in het weekend’

Beginnen

Tijd om uit te zoeken? Begin met alles uit de kast te halen en sorteer dit in drie categorieën: datum verlopen, bijna over de datum en nog goed. Gooi alle producten die over datum zijn meteen weg en maak een lijstje met de producten die terug de kast in gaan. Zet de producten die bijna over de datum zijn vooraan, zodat je deze sneller zal pakken.

Bijhouden

Deel je voorraadkast logisch en overzichtelijk in. Dit kan je doen door glazenpotten te gebruiken voor bijvoorbeeld pasta, rijst, suiker en meel en door je kast in te delen met mandjes. Op deze manier heb je een overzichtelijk beeld over wat je allemaal in huis hebt en zal je minder snel iets kopen wat je al reeds hebt.

Ingrediënten om in de gaten te houden

Vind je het lastig om te beoordelen wanneer iets niet goed meer is? Houd deze ingrediënten in de gaten:

  • Bloem kan tot wel twee jaar meegaan, mits je het in een luchtafgesloten bakje bewaard. Let op! Volkorenbloem kan na twee tot drie maanden al in kwaliteit verminderen bij kamertemperatuur.
  • Specerijen: proef je smaakmakers, smaakt het nog alsof het potentie heeft? Dan kan je het nog bewaren. Is dat niet het geval? Dan mag het potje de prullenbak in!
  • Ingeblikte groenten met een lage zuurtegraad kan je maar liefst twee tot vijf jaar bewaren. Ingeblikte groenten met een hoge zuurtegraad zoals tomaten moeten binnen 18 maanden gebruikt worden.
  • Thee, theezakjes kunnen na een lange tijd op de plank te hebben gelegen veel antioxidanten verliezen. Houd je thee collectie beperkt en wissel regelmatig je smaakjes.
  • Oliën, de meeste oliën blijven ongeveer een jaar goed. Sesam-, walnoot- en avocado-olie hebben een kortere houdbaarheid. Houd in dit geval de kleur en geur goed in de gaten!

Bron: huffpost.com

Gerelateerde artikelen