Placeholder

Shaima: Yoga Teacher Training op Bali

Bali; in de korte tijd dat je er bent wil je graag al het moois zien wat het eiland te bieden heeft, and that’s where Shaima comes in. Deze week: Yoga Teacher Training

 

Voor mij was de keuze om een Yoga Teacher Training op Bali te doen vanzelfsprekend. In Nederland is de duur van een cursus vaak een paar maanden, met alleen lessen in het weekend. Ik heb het gevoel dat je hierdoor juist de echte experience van een yogatraining mist.

Waar kun je een Yoga Teacher training volgen op Bali?

Op Bali zijn er verschillende opties, maar Ubud staat het meest bekend om de bare-footed spirituele yogis, where everybody can be their weird self. Een perfecte plek voor mij dus, toen moest ik alleen nog kiezen naar welke yogaschool ik wilde. The Yoga Barn is heel mooi. Hier wordt lesgegeven door wat bekendere docenten, maar de klassen bestonden uit 45 leerlingen. ‘Radiantly Alive’ was dan weer wat meer Westers, en veel duurder. Uiteindelijk koos ik voor The Ubud Yoga House. De prijs was niet te hoog en er gaven ook lokale mensen les, ik ben tenslotte niet voor niets op Bali. We hadden een klasje van zeven meiden en de school zat letterlijk midden in de rijstvelden. Voor mij was deelnemen aan de training de beste beslissing ooit. Om eerlijk te zijn ben ik nog meer van yoga gaan houden, als dat al mogelijk is.

 

Week 1: The Ubud Yoga House

We begonnen de cursus op een zondagochtend, omdat er een officiële ceremonie gehouden moest worden. Bali is heel ritueel gericht, dus daar zaten we dan in onze speciale ceremonie outfits. Er wordt altijd gebruik gemaakt van bloemen. Terwijl wij op de grond zaten deed de priester z’n ding met een bel en heilig water. Na zo’n 20 minuten werden wij, de leerlingen, geblessed met het Holy water en kregen we rijst op ons voorhoofd. De cursus is afgetrapt. Van maandag tot en met zaterdag hadden we ’s ochtends vanaf 07:00 uur les. Elke dag begonnen we met Sheila, de eigenaresse. Meditatie, schrijven in ons gratitude journal en affirmaties en quotes bespreken. Daarna begon om 09.00 onze eerste yogales. We konden kiezen tussen yoga voor beginners, of Vinyasa. Meestal koos ik voor Vinyasa, omdat dat net wat meer power vergt. Heerlijk wakker worden. Daarna een half uurtje pauze en meteen nog een les. Hierin was geen keuze, het was de ene dag Hatha, en de andere dag Yin. Vervolgens verlieten we de studio voor onze lunchpauze. Heerlijk even tijd voor mezelf. We verzamelden om 14.30 weer in de school en kregen de 1e week tot 16:300 uur theorie. Chakra’s, spiritualiteit, geschiedenis en the 8 limbs of yoga. Wist je dat het fysieke gedeelte in yoga maar 1 van de 8 takken is? Zo heb je nog de Yama’s (respectvol zijn) en Nyama’s (op jezelf gericht), ademhaling, sensorische deprivatie, concentratie, meditatie, en een staat van complete Bliss. Op dinsdag hadden kregen we tot 20:00 uur ’s avonds nog een Vinyasa en meditatie, en op donderdag nog een Vinyasa flow. Op zaterdag eindigde de les om 12:30 uur, maar kracht om andere dingen te doen had ik niet.

Lees ook: 5x de leukste yogaplekken op Bali

Week 2: Inversions, self-love en Yoga Unveiled

Ik kan me nog goed herinneren dat ik deze week vermoeid begon. Omdat we om 07:00 uur in meditatie modus moesten zitten. Ik reed geen scooter dus ik verliet om 06:30 uur mijn huisje om op tijd te zijn. Het vroege opstaan ging me makkelijk af, alleen het vroeg in slaap vallen niet. Hierdoor had ik op dag twee van week twee een dipje. Na een gesprek met een van de leraren, zei hij dat een dip in week twee normaal was. Week drie zou soepeler gaan. Deze week ervaarde ik als intens, maar toch genoot ik van elke seconde. We kregen deze week meer workshops; inversions (headstand, handstand), self-love, een loop meditatie (een lange wandeling maken zonder te praten) en we keken de meest langdradige film (yoga unveiled), verdeeld over drie dagen. Dit hielp niet echt met mijn vermoeidheid. Ook kregen we de warm-up aangeleerd van onze sequence, die we zelf moesten gaan doceren in week vier, spannend!

Week 3: Meditatie en ademhaling

Wow, mijn energielevel was weer terug! Ik was elke dag zo moe dat ik vrijwel meteen in slaap viel. Telefoon uit en weg was ik. Heel erg fijn, want hierdoor had ik niet het idee dat sommige lessen langs me heen gingen. Deze week waren de avondlessen niet verplicht, zodat we thuis wat meer aan onze eigen sequence konden werken. We kregen een standaard les aangeleerd die we mochten aanvullen met eigen poses. Ik koos voor een Vinyasa les met lekker veel chaturanga’s (low push-ups). Stelden mijn vermoeide klasgenootjes erg op prijs (not). Deze week hadden we nog meer workshops; een Iyengar workshop, waar je gebruik maakt van veel blokken, dekens en straps, en een anatomy workshop. Daarnaast observeerden we lessen ter inspiratie van onze eigen les, en leidden we een meditatie/ademhalings les. Voor ik het wist was ook deze week voorbij.

Kom jij beach yoga volgen tijdens Healthy Lifestyle Day by Santé?

Week 4 Van acro-yoga tot soundhealing en een fire ceremony

De eerste dag van deze week begonnen we meteen weer met een loop meditatie. Voor mij deed dat niet zoveel aangezien ik heel Ubud al had doorgelopen zonder scooter. Deze week waren de avondlessen weer optioneel, want je mocht er ook voor kiezen je lessen voor te bereiden, of te studeren voor de toets die we aan het einde van de week hadden. Er volgden nog wat workshops; een assisteer workshop waar je leerde hoe je precies aan yogi’s kan zitten als ze helemaal verkeerd in een pose staan, een self-love workshop (ja nog eentje), een acro-yoga workshop en een yin-yoga workshop. Overigens waren er ook optionele uitjes. Zo was er een keer een bezoekje aan de Pyramids of Chi (soundhealing) en een andere keer een fire ceremony, waar je alles wat je niet meer dient in dit leven in het vuur gooit. Op de vrijdag hadden we een examen en mocht je les volgen als je wilde. Op de zaterdag kregen we ons tentamen terug, mochten we lessen volgen en eindigden we de cursus met nog een ceremonie en kregen we ons certificaat. Uiteraard heb ik wel een traantje gelaten. Voor mij was de Yoga Teacher Training een van de leerzaamste ervaringen in mijn leven, en ik ben ontzettend blij dat ik deze keuze heb gemaakt.

Santé’s hoofdredacteur Annalot: I’am only here for the savasana

Long story short, als het aan mij ligt zou ik iedereen een Yoga Teacher Training aanbevelen! Of je nou yogales wil geven, meer over yoga wil weten of gewoon your practise wil deepenen, de training is een dikke toevoeging aan het leven.

Heb je nog vragen of twijfel je zelf om een cursus in Bali te doen? Stuur me dan een berichtje via Instagram @shaimaboone.

 


Wie is Shaima?

Shaima Boone is een yogi, actrice, danseres en proud owner van haar eigen online spirituele kristallen winkeltje; GemsByShy. ‘Ik hou meer van dieren dan van mensen, ben minstens drie keer per jaar mijn oplader kwijt, heb een zilveren sieraden & anti-aanbakpannen verslaving en ik kan niet zonder tempeh en pindakaas.’ Haar oorspronkelijke plan was om 3.5 week naar Bali te gaan. ‘Ondertussen ben ik al 3 maanden, 54 Gojek ritjes (scooter taxi), 1 yoga teacher training, 7 massages, 3 tatoeages, 2 villa’s, 5 homestays en 15 hostels verder. Oh, en een boblijn rijker, want dat doet Bali met je.’