pure chocolade espresso met slagroom zelf maken warme dranken sante

Q&A: waarom houden vrouwen zo van chocolade?

Carola van Bemmelen (49) is expert op het gebied van eetgedrag en eetgeluk. Ze schreef het boek ‘De gelukkige eter’, over het verleiden van je oerbrein tot gezonder eetgedrag. Hier lees je haar antwoord op de vraag “Waarom houden vrouwen zo van chocolade?”

Carola van Bemmelen: “Als het over chocola gaat, moeten we twee dingen onder­ scheiden: cacao als bestandsdeel en de bekende chocola met grote hoeveelheden suiker en vet. De commerciële chocola die in de supermarkt ligt, heeft maar weinig gezondheidsvoordelen. Dat product heeft vooral te maken met genot en het bevredigen van een suikerverslaving. Het zorgt voor een hoge beloning in ons brein en is eigenlijk een soort eerste hulp om je goed te voelen, een kort geluks­ moment. Maar er is een groot verschil tussen je even goed vóélen en iets eten wat je op de lange termijn gezonder maakt. Na het eten van zo’n suikerbom denkt je brein: dit geeft mij een goed gevoel, dat onthoud ik. De volgende keer dat je je slecht voelt, grijp je dus weer naar zo’n chocoladereep.”

ModeMode

STOFJES IN CACAO

“Wil je een gezondere keuze maken? Ga dan voor chocola met zeventig of tachtig procent cacao. Dat zit vol goede stofjes, zoals magnesium – iets waar veel vrouwen een tekort aan hebben. Magnesium gaat vermoeidheid en stress tegen, maar helpt ook bij het verteren van zuivel, suiker, koffie en alcohol. Bepaalde stoffen in cacao zorgen voor de aanmaak van endorfine. Dit stofje, dat ook vrijkomt tijdens het sporten, geeft je een goed gevoel. In cacao zit ook theobromine en cafeïne, wat je brein stimuleert.”

CHOCOLADE TIJDENS MENSTRUATIE

“Cacao bevat ook tryptofaan, een stofje dat belangrijk is voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Het is dus niet zo gek dat vrouwen vooral tijdens hun menstruatie zin hebben in chocola. Op die momenten ervaren ze de gevolgen van een serotoninetekort, bijvoorbeeld stemmingswisselingen. Het beeld dat we vaak op televisie zien – chocola helpt tijdens je menstruatie – versterkt dat gevoel. Het brein vraagt in die periode eigenlijk naar de gezonde stoffen in cacao, maar wij vertalen dat vaak naar een chocoladereep of bonbon met weinig cacao. Mannen maken meer serotonine aan en hebben over het algemeen dus minder last van die stemmingswisselingen. Vanwege de bittere smaak is chocola met een hoog percentage aan cacao minder belonend voor je brein, maar de positieve effecten op je lichaam zijn een stuk groter. En je kunt elke dag een stukje eten.”

Dus, waar wacht je nog op? Trakteer jezelf op wat chocolade!

Tony's Chocolonely MEGA Kerst Aftelkalender - Chocolade Adventskalender
KOOP HIER

Ben je benieuwd geworden naar het boek van Carola? De Gelukkige Eter bestel je hier.

Beeld: Getty Images, bron: Santé 10

Sante 03 2024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen