Placeholder

Met deze tips loop jij comfortabel op hakken tijdens de feestdagen

Die glitter pumps of die hoge hakken maken je feest outfit helemaal af. Nu loopt het alleen niet al te comfortabel. Met deze tips loop jij in je favoriete outfit en overleef je de feestdagen ook nog eens zonder al te veel pijn.

 

Om de belasting van elke stap die je zet te verlichten, zit er een voetkussentje  in de bal van je voet. Als je loopt, worden je voetbotjes in dit kussentje geduwd en herstelt dit weer zodat je pijnloos verder kunt lopen. Je kan dit vergelijken met een stuk deeg. Als je dit induwt, veert dit na een tijdje weer terug. Als je hakken draagt,  steun je constant op het voetkussentje, waardoor het niet meer terugveert en het pijn zal veroorzaken. Dit gebeurt al bij hakken vanaf vier centimeter. De druk op het voetkussentje verhoogt dan al met 75 procent.

Lees ook: ‘ Wat te doen bij een verstuikte enkel?’

Zenuwschade

Hoe vaker je op hakken loopt, hoe meer druk je uitoefent op het voetkussentje en hoe meer deze beschadigt. In het vervolg ervaar je ook sneller pijn als je weer op hakken loopt. Kies je toch voor die pumps, denk dan even na of je niet te veel moet lopen en of je een niet te hevig feestje hebt. Een te lange druk op het voetkussentje kan namelijk zenuwschade veroorzaken. De zenuwschade uit zich in een brandend en tintelend gevoel.

Alternatief

Wil je toch graag op hakken lopen? Misschien moet je eens denken aan deze alternatieven:

  • Kijk naar de hakhoogte, hoe lager hoe beter. Ook het type hak maakt verschil. Een naaldhak zal meer pijn veroorzaken dan een blokhak. Bij een naaldhak komt de druk op een punt en bij een blokhak is de druk meer verdeeld.
  • Ben je graag wat langer? Kies dan een hak met een plateauzool.
  • Je kan er ook voorkiezen om je tweede en derde teen aan elkaar te tapen. Dit trucje verhoogt je stabiliteit en kan zenuwinklemmingen uitschakelen.
  • Leg een gelpad onder de bal van je voet voor zachte ondersteuning.

Bron: hln.be

Gerelateerde artikelen