hallux valgus busion wat kun je er tegen doen loperswol helpt wandelwol

Hallux valgus: wat is die bult bij je grote teen?

Heb je een bult aan de zijkant van je grote teen? Misschien is het een bunion, ook wel hallux valgus genoemd. Wij vertellen wat je eraan kunt doen.

Wat is hallux valgus?

Hallux valgus of busion is een vergroeiing van de grote teen. De teen groeit scheef en daardoor kan er een bult aan de zijkant van je voet ontstaan. Een bunion kan flink pijn doen en en soms ook lastig zijn in je schoenen. Vaak is de bunion erfelijk en aangeboren. Soms kan zo’n bult ook ontstaan door het dragen van te hoge of smalle schoenen. Je hele lichaamsgewicht leunt dan op je voorvoet.

Lees ook: Waarom kan ik minder lang op hakken lopen dan vroeger?

Hallux valgus kan erfelijk bepaald zijn

Je genen zijn van invloed. Sommige mensen hebben van nature een brede voorvoet of slappe banden. Dat geeft meer kans op wrijving en dus meer kans op een bunion. Ook als je ouder wordt, verslappen je banden, waardoor je voorvoet sneller doorzakt. Daardoor ontstaan meer drukpunten, vooral op je grote teen. Het wordt dan ook lastiger om dan goed in een schoen te passen.

Lees ook: de natuur in als medicijn

Hallux valgus door verkeerde schoenen

Als je heel vaak hoge hakken of te smalle schoenen kun je een bunion ontwikkelen. De hoogte van je hakken is van invloed. Hoe hoger de hakken, hoe verder je voorvoet naar voren schuift, hoe strakker je je tenen afknelt en hoe zwaarder de druk van je lichaamsgewicht op je grote (of kleine) teentje. Vooral als je schoenen smalle neuzen hebben die je tenen bij elkaar knijpen, kan dat slecht zijn als je ze vaak draagt. Er kan chronische schade aan het weefsel ontstaan. Dat ontstoken weefsel vormt een bunion.

Wat kun je doen tegen hallux valgus?

Laat een specialist naar je bunion kijken: een zooltje van de podoloog kan je voorvoet ondersteunen en de voetboog herstellen. Het geeft je voet meer comfort en ondersteuning. De grote teen gaat hierdoor minder krom staan en er komt minder spanning op het voetgewricht. Helemaal herstellen kan helaas niet meer. Je kunt er alleen voor zorgen dat het niet erger wordt. Als je niet meer kunt lopen door de pijn is een operatie mogelijk. De operatie is best pittig en wordt daarom alleen gedaan als de klachten ernstig zijn.

Lees ook: dit gebeurt er als je elke dag een uur wandelt

Belangrijk is dus om een (verergering van je) hallux valgus te voorkomen. Wees dus niet eigenwijs en prop je voeten niet dagelijks in een paar krappe hakken. Voel je dat je grote of kleine teen rood en pijnlijk wordt? Trek je hakken uit en schuif je voeten in een paar sneakers, loafers of ballerina’s. Wat ook kan helpen is een plukje loperswol aan de kant van de zere plek te doen. Het verlicht in ieder geval de pijn.

Klik hier

Waar kun je op letten als je hakken draagt?

  • Je kuiten moeten ontspannen blijven, kies daarom voor hakken van maximaal drie centimeter hoog. De dikte van de zool kun je aftrekken van de hoogte van de hak.
  • Ga voor brede hakken, deze staan stabieler dan naaldhakken.
  • De zool moet flexibel zijn en bij de voorvoet buigzaam.
  • Een rubberen onderzool is ideaal, deze zorgt voor een betere schokdemping en betere grip.
  • Pas op dat je je hakken niet te klein koopt, want dan komen je tenen in de knel.

Tekst: Loes van de Mosselaar | Beeld: GettyImages

Favoriet van de redactie

Loperswol, waarmee je blaren kunt voorkomen (en ook goed tegen likdoorns, hielspoor en andere voet ellende).

loperswol loopwol voetwol lanoline wandel wol wandelen blaren
Bestel hier

Gerelateerde artikelen