Shutterstock 159561458

Zo veel liegen we met z’n allen

Als jij zegt dat je nooit liegt, dan geloven we je onmiddellijk. Maar de meeste mensen vertellen weleens een leugentje. En een kleine groep kun je zelfs serial leugenaars noemen.

Het ligt er natuurlijk een beetje aan of jij het keihard liegen vindt om je/een kind te vertellen dat Sinterklaas ‘zeker wel echt bestaat’. Wij zoomen even in op de globale cijfers die er bekend zijn. Herken jij jezelf erin of ben je de uitzondering op de regel?

Lees ook: ‘5 leugens die je jezelf vertelt over schoonmaken

Van nooit tot vaak

Veruit de meeste mensen liegen af en toe, per etmaal bekeken. Er is een grote groep (40%) die claimt nooit te liegen, wat wel een beetje lastig te controleren is natuurlijk. En een harde kern van ongeveer 5 tot 10% van de mensen liegt veel en vaak. Het merendeel van alle leugens die verteld worden, komt dan ook voor hun rekening.

Leeftijd

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat kinderen meer gaan liegen naarmate ze opgroeien. Die trend zet door tot hun jongvolwassenheid. In principe neemt het liegen daarna juist met de tijd af, al steken studenten er wél nog even met kop en schouders bovenuit: die liegen bovengemiddeld veel. Herkenbaar?

Man vs. vrouw

En volgens een Brits onderzoek, liegen mannen wel drie keer zo vaak als vrouwen. Daar waar vrouwen het houden bij één leugen per dag, spreken mannen er drie uit. Tel uit je winst, drie keer 365 dagen per jaar is toch bijna 1100 leugens per jaar. De leugentjes van vrouwen hebben vaak van doen met hoe ze zich voelen. ‘Ja hoor, het gaat prima’ is een bekende. Terwijl het dan helemaal niet zo lekker gaat. Mannen kiezen het vaakst voor een leugen om te verhullen dat ze iets niet hebben gedaan, wat wel had gemoeten.

Bron: eur.nl, Nu.nl

Gerelateerde artikelen