Vrouw Huis Thee 2100x1440

Zo stop je negatieve gedachten

Sta jij wel eens stil bij hoe vaak je negatieve gedachten over jezelf hebt? Tijd om dat eens te doen. Met deze tips ben je er zo vanaf!

De invloed van je gedachten op je gevoel

Uit onderzoek blijkt onder andere dat positiever zijn, kan zorgen voor betere sportprestaties en meer controle over je gevoelens. Veel gevoelens ontstaan door gedachten: jij denkt aan negatieve dingen en plotseling bekruipt een gevoel van angst je. Jij denkt dat je iets niet kunt en voor je het weet, raak je in een negatieve spiraal. Door je gedachten onder controle te houden, kun je je gevoelens iets makkelijker sturen.

Kortom, het is het proberen waard om eens een week lang alle negatieve gedachten die je hebt om te buigen. Ontdek welke invloed het heeft op jou.

1. Wees je bewust van de negatieve gedachten die je hebt

In het begin zul je misschien verbaasd zijn hoe vaak je eigenlijk negatieve gedachten hebt. Ze herkennen is de eerste stap. Het ombuigen ervan zal steeds makkelijker gaan.

2. Straf jezelf niet

Altijd maar positief zijn, is verre van makkelijk. Negatieve gedachten zijn zeker niet fout en je hoeft jezelf er niet voor te straffen. Wees lief voor jezelf. Beloon jezelf voor je positieve gedachtes. Met een mooi boek, een bos bloemen of een wandeling.

3. Start de dag positief

Som vijf dingen op die je leuk/goed vindt aan jezelf. Een mooie basis om de negatieve punten die je aan jezelf ziet om te buigen naar iets positiefs.

4. Reageer positief op anderen

Geef anderen ook een goed gevoel met jouw positieve vibe. En wist je dat sporten een van de allerbeste manieren is om die negatieve gedachten te verjagen?

5. Verzet je gedachten

Zit je in een negatieve spiraal, dwing jezelf om je gedachten te verzetten naar iets anders. Blijft het lastig om positief te denken? Meer tips vind je in het boek:

De kunst van positief denken.

Beeld: Getty Images

Boekentip

positief denken
bestel het boek hier

Lees ook

Met deze truc zie je er binnen een minuut wakkerder uit

Zo organiseer jij jouw kledingkast binnen dertig minuten

De 5 beste core oefeningen voor beginners

Sante 012024
De nieuwe Santé ligt nu in de winkel
Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen

Gerelateerde artikelen