holiday

Linda (net gescheiden) gaat weer alleen op vakantie

Voor het eerst weer alleen op vakantie, hoe ging dat ook alweer? Als je relatie voorbij is, is vakantie niet het eerste waar je aan denkt. Troost is dat je niet de enige bent. Linda vertelt haar verhaal aan Santé.

Linda vertelt: ‘Die eerste zomer na mijn scheiding ging ik met mijn dochters (toen 1 en 4) in onze oude Volvo op de bonnefooi naar Frankrijk. We begonnen in de Dordogne. Dat hele stuk heb ik in één keer gereden want stoppen is voor watjes. Ik voelde me een held in een heel goed verhaal. Dan had ik mijn vierjarige dochter naast me zitten op de bijrijderstoel met zo’n grote plattegrond in haar handen. Ik koos voor kamperen op de bonnefooi omdat het paste bij mijn algehele gevoel van vrijheid. De wereld lag weer helemaal open en daar hoort een beetje rondtrekken met een Volvo en een tentje bij. 

Ontbijten in de auto

Wat ik me vooral herinner is dat ik een onverwoestbaar humeur had. De eerste dagen regende het als een gek. Dan zat ik met de kinderen te ontbijten in de auto in de stromende regen. “Leuk hè, jongens”, zei ik dan tegen ze, “ontbijten in de auto”. Ik had een tent die iets te groot was om in mijn eentje op te zetten. Dan stond ik daar in zo’n warme nylon tent. Een kind zat in de auto omdat ze anders de camping af zou kruipen, de ander stond heel lief met een stormlijntje in haar hand te wachten op instructies. 

Tent afbreken op vakantie

Er waren altijd mannen die met een biertje voor hun tent zaten te kijken hoe ik dat deed en aanboden om te helpen. “Nee hoor,” zei ik dan. Ik bleef steeds een dag of drie en trok dan weer verder. Tent afbreken, camping zoeken en weer die tent opzetten, en altijd onder het oog van al die gezinnen en die mannen die zo graag wilden helpen, maar eigenlijk niet mochten van hun vrouw.

Ik vond mezelf heel stoer dat ik het allemaal alleen kon. Ik wilde bewijzen dat ik het heel goed kon in mijn eentje met twee jonge kinderen. Ik was één grote commercial voor de vrouw die niemand nodig had.

Volvo garage

Klein minpuntje was dat de auto steeds stuk ging. Aan zo’n oude Volvo gaat op den duur alles kapot wat maar kapot kan. En zo reed ik van garage naar garage. Ik geloof dat ik alle Volvogarages van Frankrijk wel gezien heb die zomer. Maar ik was in zo’n stoere modus dat ik alles leuk vond, zelfs dat. Ik voelde me zo vrij als een vogeltje. Ik vond het heerlijk om in die auto te zitten en het idee te hebben dat ik alle kanten op kon. Dat was wel exemplarisch voor hoe ik me toen voelde.

Die eerste zomer was ook leerzaam. Ik ben van nature heel rusteloos. Ik bleef maar op zoek naar de ideale camping. Soms bezocht ik er wel zes op een dag. Ik miste iemand om me te corrigeren. Mijn ex was altijd degene die zei: “hier blijven we” in plaats van eindeloos verder te zoeken naar een nóg beter plekje. Ik had niemand meer om mijn onhebbelijkheden te corrigeren.

Net gescheiden op vakantie

Als ik het nu vertel klinkt het best wel sneu, maar zo heb ik het niet ervaren. Ik maakte er echt een feest van. Als we onderweg stopten, dan had ik een mand vol lekkere hapjes bij me en dekte ik een picknicktafel met een kleed en een vaasje bloemen erop. Ik voelde overal waar ik kwam bewonderende blikken. 

Ik was alles behalve het zielige vrouwtje dat net gescheiden was. 

Vrijer

Het gekke is dat je je in je eentje veel vrijer voelt. Alleen de avonden vond lastig. Want campings stikken van de gezinnen. Iedereen zat voor zijn tent te kletsen en ik zat daar in mijn eentje. Ik had natuurlijk ook naar een camping voor alleenstaande ouders kunnen gaan, maar daar wilde ik niet bijhoren. Ik wil graag bij de gewone mensen horen. Je hebt toch ook geen aparte campings voor Volvorijders of mensen met dochters? Hoewel ik wel mensen kennen die op campings voor alleenstaanden de liefde van hun leven zijn tegengekomen. Het is gewoon eigenwijsheid van mij om daar niet bij te willen horen.

Geen spijt

Ik heb er geen spijt van dat ik het zo heb gedaan, alleen terug in Nederland was ik kapot. Mijn ex nam de kinderen toen mee op vakantie en ik heb toen geloof ik twee weken geslapen om bij te komen van de vakantie. Daarna was ik heel blij dat ik gewoon weer mocht werken. Dat eindeloze gesjacher, van camping naar camping, daar kan ik nu wel om lachen. Na die zomer bedacht ik dat ik voortaan iets moest regelen zodat ik ook wat volwassenen om me heen had. Komende zomer ga ik met vrienden en al onze kinderen naar Spanje. Ik heb nu een Fiat Panda. De uitdaging is nu of de Panda Spanje gaat halen.’

Tekst: Manon Sikkel, Beeld: Getty Images

Tip van de redactie

Waterkoeler Ad
Bestel hier