Ziek op de camping: huis-tuin-en-keuken-middeltjes waar je echt wat aan hebt
5 juli 2024
Ziek zijn is nooit leuk, maar ziek op de camping in je tentje is verre van leuk. Diarree is een van de meest voorkomende kwaaltjes op vakantie. Ook keelontsteking is een beruchte ziekmaker op vakantie. Dat wordt vaak veroorzaakt door de snelle overgang van het zachte Nederlandse klimaat naar het warme Mediterrane klimaat. No worries, met deze middeltjes van Santé ben je er zo weer bovenop.
Voor buik- en keelpijn zijn huis-tuin-en-keuken-middeltjes die goed helpen. Maar wat als de klachten langer aanhouden en je je zorgen begint te maken. Ren je gelijk naar het plaatselijke ziekenhuis of is het beter om eerst iemand in Nederland om hulp te vragen? Tips voor wie per ongeluk ziek wordt deze zomer.
Blaren
Een blaar doorprikken geeft kans op infectie. Wil je toch prikken, verhit dan een naald. Ontsmet de blaar met jodium en prik de blaar met twee kleine prikjes door. Plak af met een pleister.
Bijen- of wespensteek
Een bijen- of wespensteek kan een allergische reactie veroorzaken. Een bijensteek kun je met wat ammonia deppen. Een wespensteek met een beetje azijn.
Ziek door diarree
Eet licht verteerbaar eten om de darmen niet te veel te belasten. Dus geen vet vlees, maar wit brood, rijst, soep en kopjes thee. En veel drinken natuurlijk. Kinderen met diarree lopen meer risico op uitdroging. Geef ze daarom als het nodig is ORS, een speciale zoutoplossing die je bij de meeste apotheken kunt krijgen.
Keelpijn
Keelpijn is vaak een irritatie of ontsteking van het keelslijmvlies. Koude drankjes verlichten de irritatie. Houdt de keelpijn langer dan een week aan, waarschuw dan een arts.
Verbranding
Verbranding door de zon kan gepaard gaan met koorts, misselijkheid en rillingen. Als je door de zon bent verbrand, smeer dan je huid in met yoghurt. Dit verkoelt direct en het pijnlijke gevoel gaat er door weg. Maar: voorkomen is altijd beter, dus smeer je in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.
Verstopping
Verstopping of constipatie kan komen door verandering van eten, maar ook door een gebrek aan beweging. Eet vezelrijke voeding, dus veel groente en fruit (zoals pruimen als de boel vast zit) en drink veel water.
Voedselvergiftiging
Door slechte hygiënische omstandigheden en vaak hoge temperaturen loop je op de camping iets meer risico op voedselvergiftiging dan thuis. De verschijnselen van voedselvergiftiging ontstaan vaak binnen 24 uur. Diarree, misselijkheid en overgeven zijn het gevolg. De klachten houden meestal vanzelf op, maar je kunt je daarna nog dagen slap voelen. Neem voldoende rust en drink voldoende als je ziek bent door voedselvergiftiging en ga naar de huisarts als het langer duurt.
Zonnesteek
Ernstige hoofdpijn, misselijkheid en een rood gezicht zijn vaak de kenmerken van een zonnesteek. Niet te veel in de zon komen, veel drinken en een hoofddeksel dragen kan een zonnesteek voorkomen. Loop je er toch een op, zoek dan een koele plek op en drink zo veel mogelijk vocht.
Ernstige ziekten
Hoewel de meeste vakantiegangers te maken krijgen met huis-tuin-en-keuken ongelukken en onschuldige ziektes, krijgen de hulplijnen ook meldingen van ernstige ziekten. Een goede reisverzekering met medische dekking is daarom altijd verstandig. Belangrijk is ook om de Europeesche Hulplijn of SOS International het adres van een betrouwbare arts of gedegen ziekenhuis te vragen.
Een woordvoerder van de Europeesche Verzekering: ‘Op de belangrijkste vakantiebestemmingen hebben wij dokters ter plekke. Dat zijn lokale artsen die in de gaten houden of een ziekenhuis voor een goede medische behandeling zorgt. Om maar een voorbeeld te noemen: wij zijn in Nederland niet altijd ingesteld op de Mediterrane keuken. Als je dan met darmproblemen naar een ziekenhuis gaat, wil je natuurlijk niet dat ze direct je blindedarm eruit halen.’
Veteranenziekte
Legionella- of veteranenziekte, veroorzaakt door het inademen van waternevel, wordt vaker in het buitenland opgelopen dan in Nederland en kan dodelijk zijn. De symptomen van de ziekte lijken op die van een griep. De ernstige vorm van de ziekte begint met een longontsteking gaat meestal gepaard met hoge koorts en verwardheid. Een risico voor mensen met een caravan is dat ze hun water uit een (lichtdoorlatende) watertank halen. Door het licht krijg je algenvorming, wat een ideale voedingsbodem voor de Legionella bacterie is, zeker in warme landen.
Volgens de Stichting Veteranenziekte is licht chloren van het water en regelmatig verversen de beste manier om besmetting te voorkomen. Een woordvoerder: ‘Als het water op de camping licht naar chloor ruikt, kun je er wel op vertrouwen dat het water veilig is. Nog beter is om aan de eigenaar van de camping te vragen of ze iets aan legionellapreventie doen.’
Bizarre ongelukken
Freak accidents heten ze in het Engels. Ongelukken die totaal onwaarschijnlijk zijn, maar toch een keer in de zoveel tijd gebeuren. Een woordvoerder van SOS International: ‘Je kunt het zo gek niet bedenken of we krijgen er een melding van. Zoals vorig jaar, toen iemand in Griekenland achter in een taxi zat en uit de auto werd geslingerd, omdat de deur niet dicht was. Juist ook voor het onverwachte moet je altijd een reisverzekering met medische dekking nemen.’
Goed om te weten
Bedenk dat artsen in het buitenland niet altijd dezelfde visie hebben als artsen in Nederland. In veel zuidelijke landen is het gewoon om – in onze ogen – zwaarder te behandelen. Buitenlandse artsen gaan vaak eerder over tot opereren en schrijven vaak sneller een antibioticakuur voor. Met vragen over de behandeling kun je altijd terecht bij de telefonische hulplijn. Zet het nummer van SOS International nu vast in je mobiel: SOS International +31 20 651 51 51.
Tekst Manon Daelmans, beeld GettyImages