depressief

Hoe help je een vriendin die depressief is?

Een depressie is moeilijk te begrijpen als je zelf nooit in die situatie hebt gezeten. Bovendien is iedere depressie anders. Met de volgende kleine gebaren kun je er toch proberen te zijn voor iemand die depressief is.

Bied hulp aan

De kleinste dingen kunnen iemand helpen: de was wegwerken, de afwas doen, een avond op de kinderen passen.

Lees ook: Zo herken je een depressie

Wees geduldig

Wees daarom heel geduldig met depressieve mensen. Het heeft geen zin om te zeggen dat het nu wel genoeg is geweest of dat het tijd is om vrolijker te zijn. Depressie is een ziekte. Uitzieken is het enige dat helpt en dat vraagt in veel gevallen om geduld van jouw kant.

Verwacht niks terug

Jij bent er voor je depressieve vriendin, maar op sommige momenten zul je er voor je gevoel waarschijnlijk weinig of niets voor terugkrijgen. Iemand die depressief is, vrolijkt niet spontaan op door jouw aanwezigheid. Maar je aanwezigheid helpt wel degelijk, ook als je daar niets van merkt.

Geef geen ongevraagd advies

Laat die taak over aan de dokter en psycholoog. Geef alleen advies wanneer het je gevraagd wordt.

Bied een luisterend oor

Laat weten dat je er bent wanneer je vriend(in) iemand nodig heeft om mee te praten. Durft iemand eindelijk zijn of haar hart bij je te luchten, luister dan echt en kijk niet met een half oog naar je telefoon.

Lees ook:Tips om beter te leren luisteren

Je hoeft niet altijd te praten

Praten is soms lastig voor iemand die depressief is. Je kunt ook samenzijn zonder veel te praten, ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen.

Denk ook aan jezelf

Het is niet de bedoeling dat de depressie van een naaste jouw dagelijks leven platlegt of dat je alleen maar bezig bent met zorgen voor iemand anders. Verlies jezelf niet uit het oog. Je moet soms aan jezelf denken om er voor anderen te kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen