5 verschillende soorten depressies

5 verschillende soorten depressies

Een depressie is een complexe aandoening waarbij verschillende hersensystemen betrokken zijn. Een depressie wordt door iedereen anders ervaren.

Koko Beers, woordvoerder bij de Hersenstichting, geeft aan dat er een aantal variabelen zijn waarmee je de verschillende soorten depressie kunt indelen:

Een lichte tot ernstige depressie

Depressies kunnen ten eerste variëren in ernst. Bij een lichte depressie zijn er enkele depressieve symptomen en kan men met weinig hulp functioneren. Bij een matig ernstige of ernstige depressie zijn er meer klachten en die kunnen het normale functioneren ernstig belemmeren.

Duur en frequentie van een depressie

Behalve in ernst, variëren depressies ook in duur en frequentie. Bij ongeveer de helft van de mensen duurt een depressieve periode korter dan drie maanden. Bij 15 tot 20 procent van de patiënten heeft de depressie een chronisch karakter en kan deze zelfs meerdere jaren duren. Soms komt een depressie maar één keer voor in iemands leven, maar vaak keert een depressieve periode terug. De kans op herhaling is 50 tot 80 procent en neemt toe naarmate iemand meerdere episodes heeft doorgemaakt. Het is belangrijk om een terugval te voorkomen, dat kan bijvoorbeeld door (een combinatie van) psychotherapie en het gebruik van anti-depressiva.

Lees ook: Wat is een depressie?

Verschillende soorten depressies

Daarnaast bestaan er verschillende subtypen van depressie.

  1. Er is de seizoensgebonden depressie, denk hierbij aan de herfst- of winterdepressie.
  2. Vlak na een bevalling kan bij vrouwen een postpartum depressie optreden, ook wel postnatale depressie genoemd.
  3. Er zijn depressies met psychotische kenmerken, zoals wanen en hallucinaties.
  4. Verder kunnen depressies voorkomen in combinatie met manische periodes waarin een persoon juist overmatig actief en uitgelaten is. In dat geval is er sprake van een manisch- depressieve of bipolaire stoornis.
  5. Vrouwen kunnen soms last hebben van een premenstruele stemmingsstoornis. Dit is eigenlijk geen depressie maar een stemmingsstoornis die kan optreden vlak voor de menstruatie.

In onderstaande video legt Psycholoog Merel nogmaals uit welke verschillende soorten depressies er zijn.

{{video poster=https://www.sante.nl/app/uploads/2019/02/depressie.jpg src=https://www.youtube.com/watch?v=4mDz0h_jlIk}}

Tekst: Jolien van der Kamp-Gielleit | Beeld: Shutterstock