Reset je keuken

Tip: reset je keuken

Uitpuilende kastjes en kruidenrekjes plus een koelkast die wel een beurt kan gebruiken? Geef je keuken een frisse start met deze tips van Santé.

Mariekondo je keuken. Hier zijn 6 tips van opruimcoach Maaike Fris van Lessonsinharmony.nl.

Lees ook:Check je voorraadkast

1. Maak tijd vrij

Gaan je handen al jeuken en ben je van plan de keuken grondig op te ruimen én netjes te houden? Prik een goed moment (bijvoorbeeld in de herfstvakantie) en plan ruim, zodat je een aantal uur achter elkaar aan de slag kunt. Als je eenmaal in de opruimflow zit, is het jammer als je al na een kwartier moet stoppen. Stort je helemaal op het opruimen.

Lees ook:6 musthave kruiden en specerijen

2. Wat is jouw ideale lifestyle?

Denk eerst na over wat jij belangrijk vindt, in dit geval in de keuken. Hoe zie je jezelf? Sta je graag in de keuken? Hoe wil je je hier graag voelen? Door stil te staan bij deze vragen en ze zo gedetailleerd mogelijk te beantwoorden, is ’t makkelijker om naar je doel toe te werken. Bedenk ook of bepaalde dingen in de keuken een weerspiegeling zijn van jezelf, of dat het aspecten zijn die je in het verleden graag had willen zien bij jezelf. Wil je je doel nog wat visueler maken, maak dan een moodboard – bijvoorbeeld door beelden te verzamelen via Pinterest. Of maak aantekeningen en schrijf woorden op die in je opkomen.

3. Ruim op per categorie en houd alleen waar je blij van wordt

De keuken is een verzamelplaats van allerlei spullen. Etenswaren, potten en pannen, noem maar op. De kunst is om op te ruimen per categorie (zie de lijst hiernaast, die kun je zelf aanvullen). Verzamel alle spullen uit één categorie op één plek. Zo heb je in een keer overzicht. Vervolgens bekijk je wat je graag wilt houden. Dat is belangrijk: de focus ligt dus op wat je wilt houden in plaats van op wat weg kan. Sta daarna stil bij de spullen die je laat gaan, bedank ze voor wat ze je hebben gebracht.

Lees ook: ‘Zo maak je je koelkast schoon

4. Deel alles efficiënt in

Welke kasten trek je vaak open en waar kun je makkelijk bij? Berg daar de dingen op die je vaak gebruikt. In hoge kasten kun je bijvoorbeeld spullen opbergen die je maar af en toe gebruikt, zoals bakblikken. Zorg als het even kan dat alles uit één categorie bij elkaar ligt.

5. Alles een vaste plek

Alle spullen in de keuken krijgen een eigen plek. Maak er een gewoonte van om ze daar ook weer terug te leggen nadat je ze hebt gebruikt. Zo blijft je keuken opgeruimd.

Lees ook:Dit is de ideale indeling van je koelkast

6. Reflecteer op het proces

Ben je klaar met opruimen, denk dan nog eens na over stap 1. Voelt het alsof er nog iets mist in je ‘nieuwe’ keuken? Neem dan de tijd om de ruimte aan te kleden en naar je zin te maken. Zet items neer waar jij blij van wordt: plantjes, foto’s of iets anders.

De categorieën

Tip van de redactie

BESTEL HIER

Beeld Gettyimages tekst: Annemiek de Gier

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen