Placeholder

Check je voorraadkast

Hoe zit het met jouw voorraadkast? Is alles nog binnen de houdbaarheidsdatum? Heb je wel de goede bewaardozen? Met deze tips is jouw voorraadkast tiptop in orde!

Een gezonde levensstijl begint bij een goede voorraad gezonde basisproducten in je koelkast en keukenkastjes. Daarmee kun je altijd makkelijk en snel iets klaarmaken. Tip: loop je kast grondig na en vervang stap voor stap de ongezondere producten als pakjes en zakjes door gezonde natuurlijke varianten zonder toegevoegde suiker, zout, smaak­versterkers, enzovoort. Ook kun je alles van witmeel vervangen door volkoren varianten: dieverlagen het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 én zijn een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.

Lees ook:Tips voor het opruimen van je voorraadkast

Gebruik deze lijst als hulpmiddel

Meel

Boekweitmeel, rijstmeel, amandelmeel, kikkererwtenmeel, speltmeel (vervangt tarwebloem)

Granen en zaden

Quinoa, volkorencouscous, boekweit- en speltkorrels, amarant, bruine- of zilvervliesrijst (vervangt witte couscous en witte rijst)

Pasta

Volkoren (spelt)pasta (vervangt witte pasta)

Ontbijtgranen

Havermout, quinoavlokken, teff (vervangt cornflakes en suikerrijke muesli)

Zuivel

Houdbare plantaardige melk, zoals amandelmelk, rijstmelk en havermelk, kokosmelk (vervangt melk en room)

Noten, pitten en gedroogde vruchten

Gemengde noten (ongebrand en ongezouten), pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, geraspte kokos, rozijnen, dadels

Zoetmiddelen

Rauwe honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker (vervangt witte kristalsuiker)

Bakproducten

Olijfolie, kokosolie (vervangt margarine en roomboter)

Peulvruchten

Verschillende soorten bonen, linzen, kikkererwten, in gedroogde vorm of in blik

Diepvriesgroente en -fruit

Spinazie en andere groene bladgroenten, tuinerwten, avocado, blauwe bessen, banaan

Chocolade

Reep met minstens 72% cacao, rauwe cacaonibs, rauwe cacaopoeder

Ook handig om in huis te hebben

Wijnsteenbakpoeder, biologische groentebouillonpoeder, lichte misopasta, tomatenblokjes, olijven, 100% pindakaas

Zo houd je orde in je voorraadkast

Alles wat in je voorraadkast belandt, moet er op tijd weer uit. Liefst vóór de THT-datum (ten minste houdbaar tot), hoewel dat ook een kwestie is van gezond verstand. Rijst of pasta die een jaar over de THT-datum is, is vaak nog prima te eten. Hoe dan ook, een overzichtelijk opbergsysteem is geen overbodige luxe. Zo weet je altijd wat je nog hebt en wat moet worden vervangen.

Kunststof dozen

Ideaal bij zo’n opbergsysteem zijn doorzichtige bewaardozen. Liefst van één merk, type en vorm, in verschillende formaten, zodat je ze makkelijk kunt stapelen en overzichtelijk naast elkaar kunt zetten. Bewaar hierin bijvoorbeeld alle aangebroken pakken pasta, rijst, meel, gedroogde vruchten, havermout, muesli, enzovoort. Tip: schrijf op elke verpakking met een dikke zwarte stift groot en leesbaar de THT-datum, zodat je niet steeds hoeft te zoeken naar de kleine lettertjes. Doe dat ook bij alle blikken, potten en ongeopende pakken.

Alles een eigen plek

Houd geopende en ongeopende verpakkingen apart van elkaar. Bewaar ongeopende pakken bijvoorbeeld in kunststof bewaardozen in de gangkast. Liefst per productcategorie een eigen doos: dus voor meelsoorten, voor alle soorten rijst en voor alle ontbijtgranen. Check!

Labelen

Dit is iets wat profs doen, maar het is ook handig in je eigen keuken. Heb je bijvoorbeeld een uitgebreide hoeveelheid exotische specerijen in je kast staan, dan kan het best weleens van pas komen om te onthouden wat wat is. Schrijf op elk label wat er in de bijbehorende voorraaddoos zit. Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je ook de planken in je voorraadkast labelen zodat iedereen in huis weet wat daar hoort te staan. Label je restjes eten, schrijf dan ook op wanneer je het hebt gemaakt en wanneer het weg moet. Labels kun je zelf maken met blanco etiketten, maar er zijn ook kant-en-klare stickers te koop.

Bron: Santé september 2019, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen