Check je voorraadkast
17 september 2019
Hoe zit het met jouw voorraadkast? Is alles nog binnen de houdbaarheidsdatum? Heb je wel de goede bewaardozen? Met deze tips is jouw voorraadkast tiptop in orde!
Een gezonde levensstijl begint bij een goede voorraad gezonde basisproducten in je koelkast en keukenkastjes. Daarmee kun je altijd makkelijk en snel iets klaarmaken. Tip: loop je kast grondig na en vervang stap voor stap de ongezondere producten als pakjes en zakjes door gezonde natuurlijke varianten zonder toegevoegde suiker, zout, smaakversterkers, enzovoort. Ook kun je alles van witmeel vervangen door volkoren varianten: dieverlagen het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2 én zijn een belangrijke leverancier van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines.
Lees ook: ‘Tips voor het opruimen van je voorraadkast‘
Gebruik deze lijst als hulpmiddel
Meel
Boekweitmeel, rijstmeel, amandelmeel, kikkererwtenmeel, speltmeel (vervangt tarwebloem)
Granen en zaden
Quinoa, volkorencouscous, boekweit- en speltkorrels, amarant, bruine- of zilvervliesrijst (vervangt witte couscous en witte rijst)
Pasta
Volkoren (spelt)pasta (vervangt witte pasta)
Ontbijtgranen
Havermout, quinoavlokken, teff (vervangt cornflakes en suikerrijke muesli)
Zuivel
Houdbare plantaardige melk, zoals amandelmelk, rijstmelk en havermelk, kokosmelk (vervangt melk en room)
Noten, pitten en gedroogde vruchten
Gemengde noten (ongebrand en ongezouten), pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, geraspte kokos, rozijnen, dadels
Zoetmiddelen
Rauwe honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker (vervangt witte kristalsuiker)
Bakproducten
Olijfolie, kokosolie (vervangt margarine en roomboter)
Peulvruchten
Verschillende soorten bonen, linzen, kikkererwten, in gedroogde vorm of in blik
Diepvriesgroente en -fruit
Spinazie en andere groene bladgroenten, tuinerwten, avocado, blauwe bessen, banaan
Chocolade
Reep met minstens 72% cacao, rauwe cacaonibs, rauwe cacaopoeder
Ook handig om in huis te hebben
Wijnsteenbakpoeder, biologische groentebouillonpoeder, lichte misopasta, tomatenblokjes, olijven, 100% pindakaas
Zo houd je orde in je voorraadkast
Alles wat in je voorraadkast belandt, moet er op tijd weer uit. Liefst vóór de THT-datum (ten minste houdbaar tot), hoewel dat ook een kwestie is van gezond verstand. Rijst of pasta die een jaar over de THT-datum is, is vaak nog prima te eten. Hoe dan ook, een overzichtelijk opbergsysteem is geen overbodige luxe. Zo weet je altijd wat je nog hebt en wat moet worden vervangen.
Kunststof dozen
Ideaal bij zo’n opbergsysteem zijn doorzichtige bewaardozen. Liefst van één merk, type en vorm, in verschillende formaten, zodat je ze makkelijk kunt stapelen en overzichtelijk naast elkaar kunt zetten. Bewaar hierin bijvoorbeeld alle aangebroken pakken pasta, rijst, meel, gedroogde vruchten, havermout, muesli, enzovoort. Tip: schrijf op elke verpakking met een dikke zwarte stift groot en leesbaar de THT-datum, zodat je niet steeds hoeft te zoeken naar de kleine lettertjes. Doe dat ook bij alle blikken, potten en ongeopende pakken.
Alles een eigen plek
Houd geopende en ongeopende verpakkingen apart van elkaar. Bewaar ongeopende pakken bijvoorbeeld in kunststof bewaardozen in de gangkast. Liefst per productcategorie een eigen doos: dus voor meelsoorten, voor alle soorten rijst en voor alle ontbijtgranen. Check!
Labelen
Dit is iets wat profs doen, maar het is ook handig in je eigen keuken. Heb je bijvoorbeeld een uitgebreide hoeveelheid exotische specerijen in je kast staan, dan kan het best weleens van pas komen om te onthouden wat wat is. Schrijf op elk label wat er in de bijbehorende voorraaddoos zit. Wil je nog een stap verder gaan, dan kun je ook de planken in je voorraadkast labelen zodat iedereen in huis weet wat daar hoort te staan. Label je restjes eten, schrijf dan ook op wanneer je het hebt gemaakt en wanneer het weg moet. Labels kun je zelf maken met blanco etiketten, maar er zijn ook kant-en-klare stickers te koop.
Bron: Santé september 2019, tekst: Annemiek de Gier