Hond Blaft Alleen

4x waarom jouw hond blaft als hij alleen is

Je doet de deur dicht, en voilà, je hond zet een opera op. Waarom gebeurt dit? En nog belangrijker: wat kun je doen om het te stoppen? Blijf lezen, Santé ontrafelt dit hondenmysterie.

Waarom blaft jouw hond als hij alleen is?

Je bent nog niet weg of je hond blaft een heel concert, die aan het einde van de straat te horen is. Er zijn meerdere redenen waarom hij dat doet. De meest voorkomende kun je hieronder lezen:

 1. Jouw hond blaft omdat je hem achterlaat
  Verlatingsangst, de grootste hartbreker voor je hond. Vooral de echte plakkers hebben er een handje van. Jij stapt de deur uit, en je hond denkt dat het einde nabij is.
 2. Je hond verveelt zich
  Wat blijkt? Je afwezigheid is een slaapverwekkende affaire voor je hond. Niemand die een balletje gooit of een trekspelletje met hem doet. Geen wonder dat hij de longen uit zijn lijf blaft.
 3. Jij zet je hond op het blaffende pad
  No offence, maar soms zijn wij baasjes bij het vertrek net dramaqueens. Met knuffels, kusjes en een vertederend stemmetje beloven we snel terug te zijn. In hondentaal: Alarm! Ramp! Gevaar! En hop, daar gaat de blaf-sirene.
 4. Je hond blaft de angst van zich af
  Lijkt op nummer één, maar nu is de angst de boosdoener. Geluiden van buiten, een ander huisdier, een rare geur – alles kan hem de stuipen op het lijf jagen. Jij bent weg, dus niemand om hem te beschermen. Tijd om de blafkraan open te draaien.
hond blaft als hij alleen is

Lees ook: 3x waarom jouw hond tegen je benen leunt

Zeg het blaffen vaarwel met deze 4 tips:

Nu wil je natuurlijk weten of er iets aan te doen is. Lees onderstaande tips en zeg het blaffen van je hond vaarwel.

 1. Laat het huis klinken als thuis. Stemmen, muziek, alles waar je hond rustig van wordt. Dus laat de radio of TV aan. Zo wordt jouw afwezigheid minder opgemerkt.
 2. Geef je hond een klusje. Zoiets als de Kong Kauwbot, waar je een snack in verstopt. Zijn aandacht is dan gericht op de snack, niet op jouw stille vertrek.
 3. Sluip weg als een ninja. Groot afscheid? Nee, bewaar dat feest voor als je terugkomt. Zo blijft je hond rustig.
 4. Maak voordat je weggaat een lange wandeling. Je hond blaft minder als hij moe is. Laat hem lekker snurken in zijn mand, terwijl jij op je tenen de deur uitgaat.

Bovenstaande tips kun je ook heel goed combineren. Eerst een wandeling, dan een snoepspeeltje, vervolgens de radio of televisie aan en met stille trom vertrekken. Je zou zeggen: succes gegarandeerd…

Wil je nog dieper duiken in het mysterieuze gedrag van je hond? Dan is Door de ogen van de hond van Jos Oosting een must-read. Van trekken aan de riem tot opspringen en nog veel meer, het boek laat je de wereld zien door hondenogen. Klik op de button hieronder voor meer informatie.

Lees ook: Waarom een hond met z’n neus aan je kruis snuffelt

Foto: GettyImages
Bron: Vriendin

Jos Oosting