Kon Mari

Een interview met Maaike Fris, de eerst KonMari-consultant van Nederland

Met haar bedrijf Lessons in Harmony begeleidt KonMari-consultant Maaike Fris (29) mensen naar een opgeruimde leefomgeving. Santé stelde haar drie vragen over de populaire opruim methode.

maaike fris KonMari

Waarom werkt de methode van Marie Kondo zo goed?

“Omdat je na de eerste categorie (kleding) direct resultaat ziet. Dat werkt motiverend, je hebt meteen zin om ook de rest (boeken, papieren, allerlei en sentimentele items) aan te pakken. In een korte periode neem je zo je hele huis onder handen.”

Hoe en waar moeten we beginnen?

“Mijn belangrijkste tip is om eerst te bedenken waarom je wilt opruimen. Hoe wil jij dat het er aan het eind van het opruimproces uitziet? Plan momenten in waarop je aan de slag kunt, het liefst minimaal drie uur aaneengesloten. Begin met je kleding. Verzamel alles en bepaal per kledingstuk of het je blij maakt of niet. Vind je dat lastig? Kies dan je drie favoriete kledingstukken en vergelijk de rest van je kleding met het gevoel dat je bij deze items krijgt. Probeer te genieten van het opruimen, want uiteindelijk kan het ook een manier zijn om jezelf beter te leren kennen.”

Hoe draagt een opgeruimd huis bij aan een gelukkig leven?

“Overbodige spullen zijn niets anders dan uitgestelde beslissingen. Door voor eens en altijd deze beslissingen te nemen, zorg je dat je nooit meer teruggaat naar hoe het was. En: rust om je heen is rust in je hoofd!”

KonMari-consultant Maaike Fris op Healthy Lifestyle Day by Santé

Meer weten over de Marie Kondo opruim methode? Maaike Fris geeft op 18 mei een talk tijdens Healthy Lifestyle Day by Santé. Naast Maaike geven o.a. ook Aniek van Puur Power  en  Anna Wittenberghe van Het Brein Body Dieet, een inspirerende talk, kun je meedoen aan de clinic mindful boxing, yoga lessen volgen, je handen laten masseren, lekker eten en nog veel meer.

healthy lifestyle day by santé mindful sporten

Wil je Maaikes hulp bij het opruimen van je kleding of je huis Neem een kijkje op Lessons in harmony voor meer informatie.

Beeld: Instagram @lessonsinharmony