Soulmates

Bestaat een soulmate?

Als je partner soms fantaseert over anderen, ben je dan wel echt soulmates? Of bestaat dat fenomeen helemaal niet? Jolien Spoelstra legt het uit.

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé maakt ze korte metten met alle misvattingen en achterhaalde ideeën over seks, die een bevredigend seksleven in de weg kunnen staan.

“Ik had laatst zo’n spel gekocht,” begint Anoek, “met van die kaartjes waar spannende vragen op staan. Weet je wat ik bedoel?” “Zeker”, zeg ik. “Om elkaar op seksueel gebied beter te leren kennen, toch?” Anoek knikt. “Nou, een van de vragen voor Mo was of hij weleens over een ander fantaseert…” Anoek valt stil en kijkt naar haar man. Ook ik richt mijn blik op hem. “Uhm, ja nou… ik fantaseer dus weleens over anderen. Ja, dat was m’n antwoord…” reageert hij ongemakkelijk. Anoek vertelt dat ze die avond flinke ruzie kregen. “Wat maakte je precies zo boos?” vraag ik. “Nou, Mo en ik zijn toch bij elkaar. Dan houdt hij toch van mij en wil hij alleen mij? Als dat niet zo is en hij seksuele fantasieën over anderen heeft, tja… Horen we dan eigenlijk wel bij elkaar?” Ze zucht. “Zijn we dan wel soulmates?” zegt ze daarna zacht.

Zijn we wel soulmates?

Geregeld zie ik in mijn praktijk mensen met een soortgelijke vraag: ‘Als mijn partner seksueel opgewonden kan worden van een ander, horen we dan wel echt bij elkaar?’ “Weet je, Anoek, mensen hebben het vermogen om zich tot veel verschillende andere mensen aangetrokken te voelen en dat is maar goed ook! Want… stel nou dat er zoiets bestaat als een soulmate, één iemand die perfect bij je past en in al je behoeften voorziet, dan is het wel een hele klus om die te vinden tussen al die miljarden andere mensen. Bovendien, wat nou als juist die ene persoon, jouw soulmate, op jonge leeftijd overlijdt… blijf je dan je hele leven alleen, omdat er niemand anders is die goed bij je past?”

Lees ook: Codependentie: jezelf verliezen in een relatie

Seksueel vermogen

Anoek fronst haar wenkbrauwen en denkt zichtbaar na. Mo legt zijn hand op die van haar. “Bedoel je te zeggen dat zoiets als een soulmate niet bestaat en er meerdere mensen zijn met wie je een goede match kunt zijn?” zegt hij dan tegen mij. “Ja, precies!” reageer ik. “Jullie passen goed bij elkaar, maar dat betekent niet dat het vermogen om je seksueel aangetrokken te voelen tot anderen weg is zodra je een relatie aangaat. Dat vermogen is er nog steeds. Alleen kiezen veel mensen ervoor om er niks meer mee te doen, behalve in een fantasie.”

“Daar heb ik ook voor gekozen”, zegt Mo direct. Hij brengt Anoeks hand naar zijn mond en geeft er een kus op. Ze lacht. “Dus het feit dat hij over anderen fantaseert, betekent niet dat we geen soulmates zijn?” concludeert ze opgelucht. Ik besluit er geen woorden meer aan vuil te maken. “Trouwens, ik denk echt niet alleen aan anderen hoor”, zegt Mo bij het weggaan nog tegen zijn vrouw. “Ik fantaseer het meest over jou!”

Tip van de redactie

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST JOLIEN SPOELSTRA
BEELD GETTY IMAGES

Alfons Vansteenwegen