Seks

Seksuologe Jolien: ‘Seks niet alleen voor jonge mensen’

Seksuologe Jolien Spoelstra vertelt in haar column waarom seks écht niet alleen voor jonge mensen is. En dat je ook op latere leeftijd nog in therapie kunt gaan.

Jolien Spoelstra (43) werkt als psycholoog, seksuoloog en relatietherapeut in Haarlem. In Santé maakt ze korte metten met alle misvattingen en achterhaalde ideeën over seks, die een bevredigend seksleven in de weg kunnen staan. Dit keer: seks is alleen voor jonge mensen.

Vraag maar raak

De telefoon gaat en ik neem op. “Ja, hallo… met Henriëtte”, hoor ik aan de andere kant. “Spreek ik met de seksuologe?” Ik geef aan dat ik inderdaad als seksuologe werkzaam ben. “Ah ja, goed goed, nou ik heb wat vragen over de therapie die je geeft. Komt dat gelegen?” Aangezien ik toch lunch­ pauze heb, leg ik mijn benen op mijn bureau en leun achterover in mijn stoel. “Vraag maar raak”, zeg ik, “ik heb alle tijd.”

Henriëtte begint te vertellen hoe zij en haar man elkaar hebben leren kennen en hoe fijn hun seksleven in het begin was. Maar ook dat de seks de afgelopen jaren langzaamaan steeds minder werd, tot het uiteindelijk verdween. Toen ze aangaf dit jammer te vinden, schoof haar man het echter meteen van tafel. “Ach lieverd, dat is toch niks meer voor ons. Seks is toch voor jongen mensen”, was zijn repliek.

Lees ook: “Sinds de tweeling hebben we geen seks meer”

Een fabeltje

“… En nu wilde ik eigenlijk van jou horen, wat jij daar als seksuoloog nou van vindt”, eindigt ze haar verhaal. “Ik ben nu namelijk 62 jaar en heb voor mijn gevoel nog een heel leven voor me. Maar ja, Hans en ik zijn al zo lang samen. Dat gooi je ook niet zomaar weg!” Ik leg uit dat seks helemaal niet alleen voor jonge mensen is. Uit recent onderzoek blijkt juist dat jongeren de laatste jaren iets minder seksueel actief geworden zijn en ouderen juist iets meer. “Bovendien is in jouw leeftijdscategorie zo’n zeventig procent nog seksueel actief”, zeg ik. “Dat betekent natuurlijk niet dat jullie seks zouden moeten hebben hoor, want als één van beiden niet wil, dan moet je het niet doen. Ik wil alleen maar zeggen dat het écht een fabeltje is dat alleen jonge mensen seks hebben!”

In therapie

Even is het stil aan de andere kant van de lijn. “O”, zegt Henriëtte dan. “Ja ja, dat zet de boel wel in een ander daglicht. Maar we zijn zeker te oud om daarvoor nog in therapie te gaan, of niet?” De vraag wordt heel voorzichtig gesteld. “Natuurlijk niet”, reageer ik enthousiast, waarna we overeen­ komen dat ze het zal bespreken met haar man. Nog geen uur later gaat de telefoon opnieuw.

“Ja, hallo… met Henriëtte nog een keer. Hans staat nu naast me en je bent op de speaker”, zegt ze. “Zou je nog eens willen herhalen dat veel oudere mensen nog seks hebben en dat we bij jou terecht zouden kunnen? Hij gelooft me namelijk niet…” Nadat ik mijn woorden heb herhaald, maken we een afspraak en hangt Henriette op. Maar voordat de verbinding verbroken wordt, hoor ik haar nog zeggen: “Zie je nou wel, ik zei het toch!” “Ach mens”, moppert Hans.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!