Seks Na Een Tweeling

“Sinds de tweeling hebben we geen seks meer”

Jolien Spoelstra werkt als psycholoog en seksuoloog in Haarlem. Geïnspireerd door haar ervaringen en de ontmoetingen met cliënten schrijft ze voor Santé over relaties, liefde, lust en seks. Deze keer over een stel dat na het krijgen van een tweeling bijna geen seks meer had.

De dertigers tegenover mij zien er wat vermoeid uit. Sinds ze een tweeling hebben gekregen, staat hun seksleven op een laag pitje. “Toch ben ik niet ontevreden”, zegt hij. “Het is normaal dat de seks minder wordt wanneer je kinderen hebt. Mijn ouders hadden ook geen seks meer toen ze eenmaal kinderen hadden.” Hij zit er zelfverzekerd bij, terwijl zij onrustig met de ring om haar vinger speelt. “Mijn ouders flirten nog altijd met elkaar en ik weet zeker dat ze seks hebben. Die passie wil ik ook in onze relatie. We zijn te jong om ons seksleven dood te laten bloeden!” zegt ze geëmotioneerd.

Seksuele levensloop

Het is duidelijk dat ze andere verwachtingen hebben over hun seksuele levensloop. En dat zie je bij meer stellen. Het seksleven begint voor de meeste mensen rond de puberteit. Voorzichtig worden dan ook de eerste relaties gevormd, waarna we vaak lange tijd bij één partner blijven. Wanneer je net in een relatie zit, heb je meestal veel behoefte aan seks. Je kunt niet van elkaar afblijven. Maar wanneer er kinderen komen, verandert alles en neemt de zin in seks vaak af. Dit betekent echter niet dat je seksleven hoeft te eindigen. Uiteindelijk pakken de meeste stellen hun seks weer op zodra de kinderen doorslapen en er een nieuw ritme gevonden is.

De overgang

Tijdens de overgang raakt opnieuw alles van slag. Je hormoonhuishouding verandert, wat natuurlijk invloed heeft op je seksleven. Maar anders dan vaak wordt gedacht, blijkt de meerderheid van de vrouwen na de overgang geen seksuele klachten te ervaren en behouden de meesten hun zin in seks. Ook deze periode hoeft dus niet het einde van je seksleven te betekenen. Op nog latere leeftijd worden we vaak met allerlei fysieke uitdagingen geconfronteerd die ons seksleven overhoop kunnen gooien. Maar tegen de verwachting in wordt seks voor de meeste mensen gedurende hun leven juist steeds bevredigender! Je bent op elk moment natuurlijk vrij om met seks te stoppen, maar je seksleven hoeft niet te eindigen omdat je in een bepaalde fase bent beland.

86 jaar

“Ooit had ik een 86-jarige vrouw in behandeling die haar seksleven een boost wilde geven en hoopte op spannende ideeën van mijn kant”, vertel ik de dertigers. “Als jullie dat allebei willen, kan ook júllie seksleven altijd in beweging blijven.” Hij kijkt geïnteresseerd.
“Jullie ideeën over de seksuele levensloop verschillen en het is goed dat dit nu uitgesproken is”, ga ik verder. “Een volgende stap is het zoeken naar overeenkomsten. Wat zouden jullie beiden spannend vinden om weer op te pakken? Zijn er wellicht nieuwe dingen die jullie durven te proberen? Een speeltje of seks op een andere plek?” Ik zie dat de radertjes in hun hoofden beginnen te draaien. Maak je leven sexy en seks blijft leven.

Tekst: Jolien Spoelstra/ Santé september 2020, beeld: GettyImages

Vibrator Met Oplader
Vibrator Met Oplader
Klik hier

Tip van de redactie

iRobot® Roomba® e5 Robotstofzuiger
Roomba Robotstofzuiger Ad
Bestel hier