Zoenen

6x waarom zoenen goed voor je is

Wist je dat zoenen, naast heel fijn, ook nog eens goed voor je is? We zetten een aantal redenen op een rijtje!

Het is leuk, het is lekker en het is nog goed voor je ook. Alle reden dus om tijd te maken voor een flinke zoenpartij met je partner of nieuwe liefde.

Je doet ongemerkt een work-out

Van een goede zoen gaat je hart sneller kloppen en kun je zelfs een beetje buiten adem raken. Je verbrandt er dan ook tot 6 calorieën per minuut mee, afhankelijk van hoe intens je zoensessie is (ter vergelijking: met traplopen verbrand je zo’n 8 calorieën per minuut). Om nu te zeggen dat je nooit meer naar de sportschool hoeft als je elke dag een kwartiertje zoent, is overdreven, maar tijdens een kus gebruik je wel meer dan 30 spieren in je gezicht (en nog eens meer dan 100 die je lichaam in balans houden als je staand zoent). Wanneer je regelmatig langdurig zoent, geef je je gezichtsspieren dus ook meteen een work-out.

Het is gezond!

10 seconden tongzoenen en je bent een compleet arsenaal aan nieuwe levensvormen rijker. Eén zoen levert namelijk zo’n 80 miljoen nieuwe bacteriën op in je mond. Klinkt misschien niet zo lekker, maar is juist gezond. Je draagt namelijk miljarden bacteriën bij je, die met z’n allen je gezondheid bewaken. Ze helpen je met het verteren van eten en houden infecties buiten de deur. Die micro-organismen ‘delen’ met je partner zorgt er dus voor dat je immuunsysteem een boost krijgt en je lijf tegen meer verschillende dingen bestand is. Bron: TNO, Microbiome

Het vermindert stressgevoelens

Onderzoekers van de Amerikaanse Lafayette University ontdekten dat stellen na een kwartier zoenen minder van het stress- hormoon cortisol in hun lichaam hadden. En hoe langer je een relatie hebt, hoe groter het effect van zoenen op je cortisolniveau is. Het kan je dus helpen ontspannen, vooral omdat het iets is wat je met volledige aandacht moet doen. Als een van twee er niet helemaal bij is, werkt het niet. Je doet het echt samen. Maak in een stressvolle tijd dus vooral tijd om elkaar te zoenen. Door even volledig in contact te staan met je partner, vertraag je de snelle wereld om je heen. Je hoeft ook echt niet meteen enorm te gaan tongen, ook gewoon kussen kan dat rustgevende effect al geven. Want lippen zijn – net als vingertoppen – ontzettend gevoelig vanwege alle zenuwbanen die erdoorheen lopen. Het aanraken van de lippen kalmeert en ontspant.

Lees ook: Zoenen tijdens eerste date?

Het roept fijne herinneringen op

Als de zon schijnt, triggert dat bepaalde stofjes in je lijf, maar je voelt je ook goed omdat je weet dat je blij wordt van mooi weer. Zo herinnert een uitgebreide zoen je lichaam aan die tijd waarin je dat heel veel deed, toen je dolverliefd was en niets liever wilde dan samenzijn, elkaar ruiken, voelen en proeven. Fijne associaties doen iets met je geluksgevoel.

Het maakt gelukkig

Waar je in het begin van een relatie uren zoenend op de bank kunt liggen met je nieuwe liefde, wordt er na zo’n anderhalf jaar (zo lang duurt de verliefde fase gemiddeld) vaak nog wel volop hallo- en gedaggezoend, maar een potje tongen doe je nog zelden. Zonde, want van zoenen word je blij. Dat komt allereerst door de fijne cocktail aan hormonen die kussen in je losmaakt, zoals oxytocine, dopamine en serotonine. Oxytocine heeft een heerlijke werking op je brein: het zorgt voor een geluksgevoel en ontspanning. Endorfines zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie en zijn daarnaast pijnonderdrukkend en kunnen helpen menstruatiekrampen of hoofdpijn te verminderen. De dopamine die tijdens het zoenen vrijkomt, geeft een gevoel van bevrediging en beloning. Die afgifte van dopamine zorgt voor een golf van genot, waardoor je je acties wilt herhalen. Meer zoenen leidt dus tot nóg meer zoenen.

Het is goed voor je relatie

Ook als je langer bij elkaar bent, loont het om vaker uitgebreid de tijd te nemen om te zoenen. Op die manier voel en voed je de verbinding met je partner. Onderzoekers van de universiteit van Arizona bevestigden dat stellen die veel zoenen (zeker een paar keer per dag een wat langer durende tongzoen) zich veel meer verbonden voelen met elkaar en hun relatie een hoger cijfer geven. Sommige mensen ervaren (tong)zoenen ook als intiemer dan seks.

Tip van de redactie:

Zou je graag willen dat je relatie meer in balans komt? Lees dan eens de bestseller: Liefde is een werkwoord. Zo ontdek hoe je kan omgaan met positieve en negatieve gevoelens in een relatie. Je komt te weten welke fasen er in een huwelijk zijn. Of het mogelijk is om een langdurige relatie nog te veranderen. En nog veel meer. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

BEELD GETTY IMAGES

Alfons Vansteenwegen