recyclefouten-die-jij-waarschijnlijk-maakt

7 recyclefouten die jij waarschijnlijk ook maakt

Wil jij graag je steentje bijdragen aan onze wereld en ben je daarom druk met recyclen? Goed bezig! Wist je alleen dat er ook een aantal fouten zijn die je waarschijnlijk maakt waardoor jouw recycle efforts veel minder effect hebben…? Dit zijn 7 recyclefouten die jij waarschijnlijk ook maakt én natuurlijk hoe je ze kunt oplossen/voorkomen.

1. Je denkt dat alle plastic gerecycled kan worden

Was dat maar waar… Helaas wordt minder dan 9% van al het plastic maar gerecycled, de rest wordt verbrand, begraven of zwerft over onze planeet heen. Dat is natuurlijk best een issue, want als plastic niet wordt gerecycled, wordt er meer van gemaakt.

Lees ook: ‘Wat is het verschil tussen recyclen en upcyclen?

De oplossing: Probeer minder plastic te gebruiken in je dagelijkse leven, zeker als het om single-use plastic gaat. Precies, wat je gebruikt en daarna weer weggooit, zoals plastic bekertjes en bestek, drinkflesjes en tandenstokers.

2. Als je twijfelt, recycle je het

Heb je weleens iets in de recyclebak gegooid waarover je twijfelde of het er eigenlijk wel in moest? Dat noemen we ook wel ‘wishcycling’ en heeft een negatieve impact op de recycle-industrie. Als iets wat niet gerecycled kan worden in een recyclebak eindigt, wordt vaak de hele bak op de storthoop gedumpt, waardoor de rest dus ook niet gerecycled wordt. En dat is natuurlijk enorm zonde!

De oplossing: Heel simpel eigenlijk, maar stop met wishcycling. Check van tevoren goed of iets in de recyclebak mag en, zo niet, onderzoek eens wat je er verder mee zou kunnen doen. Misschien kun je dingen die nog werken weggeven of doneren en anders zijn er vast speciale plekken waar je jouw afval kunt weggooien.

3. Je maakt je potten en blikjes niet schoon van tevoren

Ook deze wil je echt niet maken: als potten en blikjes niet worden schoongemaakt, kunnen ze een hele bak met recyclebare producten ‘verpesten’.

Zolang het bij restjes blijft, kunnen de glasverwerers het aan. Veel glasverwerkers hebben namelijk een drooginstallatie staan. Daarin verwarmen ze het glas tot een temperatuur waarbij het meeste organische materiaal verbrandt.

Glaswerk hoeft dus niet brandschoon in de bak. Dat betekent niet dat die volle pot mayonaise of jam ook mee de glasbak ik kan. Een volledig plakkerige pot blijft namelijk vies. Het plakspul gaat bovendien aan ander glas zitten. Een sorteermachine gooit zulke restmaterialen uit het glasafval, maar neemt dan dus ook dat plakglas mee, dat dan niet gerecycled wordt.

De oplossing: Afwassen van potjes thuis kost echter meer aan warm water, dan in een grote schoonmaak installatie. Maar als je een paar potten in een toch al volle vaatwasser zet, of aan het eind van je handafwas even door het vieze, maar nog warme water haalt, voorkom je dat glas onterecht uit het sorteerproces wordt gehaald.

4. Je verzamelt je recycling in een plastic tasje

Alhoewel het natuurlijk goed is dat je jouw plastic gescheiden houdt, kunnen plastic tasjes over het algemeen niet worden gerecycled met ander plastic, zoals flessen. Plastic tasjes kunnen namelijk zelfs de apparatuur in de recyclefabrieken saboteren, waardoor het hele proces vertraagd wordt…

De oplossing: Je kan je plastic wel in de plastic tassen verzamelen, maar zorg dat je daarna alleen de inhoud in de recyclebak gooit. Zo voorkom je dat jouw boodschappentasje het recyclesysteem van slag brengt, maar kan je wel op een makkelijke manier jouw plastic opsparen.

5. Je recyclet koffiebekers

Er worden wereldwijd gemiddeld 16 miljard wegwerpbekertjes gebruikt per jaar. Ook al zijn ze bruingekleurd, ze kunnen helaas niet gerecycled worden. Dat komt omdat ze meestal met een dun laagje plastic zijn bekleed om lekken te voorkomen. Deze combinatie van plastic en papier maakt de bekertjes niet geschikt voor recycling. Dat geldt overigens ook voor rietjes, bestek, bubbeltjesplastic, gebroken glas, boeken, kledinghangers, pilflesjes en kleding; deze kunnen helaas niet worden gerecycled.

De oplossing: Ga je dagelijks een kopje koffie buiten de deur halen? Investeer dan in een herbruikbare koffiebeker die je koffie ook nog eens heel heet houdt. Zo bespaar je niet alleen geld, maar help je het milieu ook een handje. En ze staan meestal een stuk chiquer dan een papieren bekertje, vind je ook niet?

6. Je let niet op bepaalde recycling symbolen

Veel plastic items hebben een stempel met een nummer in het driehoekige recyclesymbool gedrukt. Dat is een recyclecode, waarmee wordt aangeduid van wat voor soort plastic materiaal het item is gemaakt. En ja, dus ook in hoeverre het item gerecycled kan worden.

De oplossing: Kijk eens naar de codes van de producten die je vaak aanschaft en check of deze producten bij jou in de buurt gerecycled kunnen worden of niet. Het beste is natuurlijk om überhaupt minder plastic items te kopen, maar zo kun je in ieder geval een bewuste beslissing maken.

7. Je kijkt niet verder dan de prullenbak

Er zijn zat items die we dagelijks gebruiken die we zonder nadenken in de recyclebak kunnen gooien. Maar die bak is niet het enige middel om te garanderen dat materialen herbruikt worden in plaats van weggegooid.

De oplossing: De eerste stap tegen vervuiling is om minder te kopen. Probeer zo veel mogelijk op duurzame en herbruikbare materialen te vertrouwen. Is dat geen mogelijkheid? Ga dan eens op zoek naar organisaties en systemen die materialen gratis terugnemen of single-use items goed kunnen recyclen. Denk bijvoorbeeld aan beautymerken die je de mogelijkheid geven om je lege producten weer bij te laten vullen, zodat je geen nieuwe verpakking hoeft te kopen.

Bron: Bron: www.duurzaamglas.nl/ Quest, Livestrong.com

Tip van de redactie

FLOW zerowaste biologische shampoo bar
Flowshampoobar
Shop

Gerelateerde artikelen