veelgemaakte-fouten-vegan-worden

7 veelgemaakte beginnersfouten als je vegan wordt

Ben jij van plan om over te stappen op een veganistisch dieet? Dan wil je dit artikel zeker lezen. We bespreken namelijk 7 veelgemaakte beginnersfouten die mensen maken als ze vegan worden. Die wil jij natuurlijk niet gaan maken! Wij helpen je ze te voorkomen, trust us…

Lees ook: ‘Deze voedingsmiddelen zijn niet altijd vegan

1. Je niet verdiepen in vegan voeding

Een veganistisch dieet kan je voorzien van genoeg voedingsstoffen, zolang je maar van tevoren goed plant hoe je het gaat aanpakken. Te veel mensen focussen zich op wat ze niet meer mogen eten in plaats van wat ze nodig hebben voor hun gezondheid. Een veganistisch dieet kan heel gevarieerd zijn in voedingswaarde en omdat iets vegan is, is het niet per se gezond. Zorg er daarom voor dat je van tevoren goed onderzoek doet naar welke foods je nodig hebt om gezond vegan te kunnen worden.

2. Vertrouwen op de verkeerde bronnen

Wanneer je je gaat diepen in veganistisch eten is het belangrijk dat je jouw keuzes baseert op betrouwbare bronnen. Er zijn namelijk een heleboel bronnen die verkeerde informatie verschaffen en dan is de kans groot dat jouw vegan dieet geen positieve draai krijgt. Zorg er daarom voor dat je jouw kennis opdoet bij betrouwbare bronnen en schakel bij twijfel een diëtist in om je verder te helpen.

3. Niet de juiste supplementen slikken

Wanneer je veganistisch gaat eten, zal je bepaalde voedingsstoffen wellicht minder binnen krijgen dan wanneer je wel dierlijke producten eet. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B12, waarvan wordt gesteld dat het vooral in dierlijke producten te vinden is. Gelukkig kan je een tekort voorkomen door de juiste supplementen te slikken of een product te gebruiken waar deze vitamine aan is toegevoegd. Afhankelijk van je eetpatroon zou het wellicht ook kunnen dat je andere voedingsstoffen moet aanvullen met supplementen. Overleg hiervoor altijd even met een diëtist, die kan je hier het beste advies over geven.

4. Te snel te veel vezels eten

Door ineens een heleboel extra vezels te eten – bijvoorbeeld door meer bonen, peulvruchten en groenten te eten – kan je last van je darmen krijgen. Krijg je last van een opgeblazen buik, winderigheid of constipatie nadat je vegan bent gaan eten? Probeer dan meer water te drinken en minder vezels te eten zodat je lichaam aan je nieuwe dieet kan wennen. Je kunt dan geleidelijk aan meer vezels aan je dieet gaan toevoegen als je merkt dat je lichaam het aan kan.

5. Een ‘perfecte’ vegan proberen te zijn

Veganisme is zowel een dieet als een filosofie. Daarom kan er behoorlijk wat druk liggen op het ‘goed’ doen. Maar dit soort alles-of-niets-denken kan je alleen maar stress opleveren. Geef jezelf daarom de ruimte om de shift te maken naar een vegan dieet en jezelf niet te veel regels op te leggen vanaf het begin. Je hoeft geen perfecte vegan te zijn om een verschil te kunnen maken, het gaat om meer dan alleen voedingskeuzes!

6. Niet vooruit plannen als je uit eten gaat

Wanneer je ergens anders gaat eten dan thuis is het altijd handig om voorbereidingen te treffen. Je wil immers niet in het restaurant zitten om erachter te komen dat er geen vegan opties zijn of je gastheer/-vrouw verrassen met jouw eetwensen. Plan daarom altijd vooruit: controleer menu’s, neem contact op met het restaurant of met je gastheer/-vrouw om te checken of er vegan mogelijkheden zijn. Je kan altijd nog je eigen eten meebrengen als het nodig is, maar dan moet je dat natuurlijk wel van tevoren weten.

7. Dit avontuur alleen aangaan

Het werkt beter om gedragsveranderingen te doorlopen als we steun van anderen hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat je huisgenoten, partner of gezin dan ook gelijk vegan moet gaan eten. Je kan bijvoorbeeld ook contact zoeken met andere vegans (zowel on- als offline) voor support, recepten en om ervaringen mee te delen. Ga op zoek naar een positieve vibe die jou gaat helpen om dit avontuur volledig te omarmen, dan geniet je er het meeste van!

Bron: Livestrong.com

Gerelateerde artikelen