Placeholder

10 heerlijke vega(n) restaurants

Iets overgoten met kaas of gevuld met kaas. Tijden veranderen, want nu staan er veel meer overheerlijke vegetarische of vegan-gerechten op het menu in restaurants. Er zijn nu ook heel veel vegetarische of vegan restaurants in Nederland bij gekomen. Hier 10 tips!

 

Omdat het 1 oktober Wereld Vegetarisme Dag is, heeft restaurantreserveringsplatform The Fork 10 vega(n) restaurants op een rij gezet:

Groenten van Roos, Sittard

Roos startte als 24-jarige vanuit haar passie een plantaardig restaurant, Groenten van Roos, waar zij gerechten serveert die biologisch, lokaal, glutenvrij, lactosevrij, veganistisch én vrij van geraffineerde suikers zijn. Van ontbijt naar lunch en diner van verse sapjes en smoothies tot een groot saladebuffet. Cherry on top zijn de rabarber aardbeientaartjes. Roos heeft inmiddels ook een kookboek dat –hoe kan het ook anders- de groenten van Roos heet. Zodat je de restaurantbeleving gewoon thuis kunt voortzetten.

Lees ook:Wil je anderen inspireren vaker vegetarisch te eten?

BlaBla, Rotterdam

Bij BlaBla is het vlees noch vis, letterlijk. Vegetarische verwennerij waarbij de chef geen vleesvervangers gebruikt, maar laat zien dat door creatief te koken en met gevoel voor de ingrediënten ook zonder vlees of vis de lekkerste gerechten op tafel worden gezet. De kaart wisselt met grote regelmaat.  De keuken is werelds en alle gerechten zijn geïnspireerd op smaken uit verschillende landen en continenten. En, niet onbelangrijk, er is een ruime keuze aan desserts.

Bistro ‘ Bloemendaeltje, Amersfoort

In Bistro ‘t Bloemendaeltje nieuwe stijl krijg je de groenten er niet bij, maar vormen ze juist de basis van de gerechten. Hollandse asperges, krieltjes, penen, uien, kolen, knollen: kok Bas Janssen weet er wel raad mee. Wij zeggen; neem de proef op de som.

Dumbo, Rotterdam

Dumbo is een street chique vegan restaurant met heerlijk eten zonder hartslag. Ze beschrijven zichzelf als ‘rebels, origineel, vrolijk, modern en artistiek’. Denk aan tartaar van vlees(tomaat), knolselderij met zilte groenten of Bao crispy oesterzwam.

Black & White Kafe, Breda

Spraakmakende, veganistische salades en groentegerechten bestaande uit bijvoorbeeld noten, tofu, tempeh, granen en toegevoegde onverzadigde goede vetten als kokos, sesam en olijfolie. Dat is wat je vindt bij Black en White Kafe. Chef Jurgen deed jarenlang ervaring op in de groentekeukens van verschillende sterrenrestaurants. Zelfs de meest doorgewinterde carnivoor wordt hier verrast.

Meatless District de Pijp, Amsterdam

Herbivoren opgelet, dit is een spot met de WOU factor, want gevestigd aan de van Woustraat in Amsterdam. Grote inspiratiebron voor Meatless District is het Meatpacking District, de oude slachterswijk van New York. Dit zie je echter alleen terug in het interieur, niet op de menukaart. De zaak is uitgerust met vleeshaken en heeft een industrieel uiterlijk, maar je kunt bij Meatless District alleen plantaardig eten. Dus gezonde salades en ongezond comfortfood. Opvallendste op de kaart is de tartaar van gerookte nepzalm. De tartaar is gemaakt van tomaat en gemarineerd in zeewier om een vissige smaak te creëren.

Lees ook:De leukste (vegan) ontbijtplekjes op Bali

Flowerburger, Rotterdam

De populaire, veganistische hamburgerketen uit Milaan, Flowerburger, opende vorig jaar een vestiging in Rotterdam. Je kijkt je ogen uit. Laat je verrassen door blauwe, roze en zelfs zwarte 100 procent veganistische burgers gemaakt met natuurlijke ingrediënten. Neem nou de Cherry Bomb Burger roze gekleurd met kersenextract of de Spicy Chickpea Burger, geel dankzij de toevoeging van kurkuma. Lekker en vooral heel aantrekkelijk om te zien.

Hearth, Amsterdam

Hearth is het project van twee Italianen, Valetino en Marco, die elkaar ontmoetten bij het Amstel Hotel, waar ze respectievelijk als chef en manager werkten. Deze ontmoeting leidde tot een plek waar ze, naast het aanbieden van geweldig veganistisch en vegetarisch eten, ook kunst, streetwear, design en muziekuitvoeringen vertonen. Veganistische sushi, pastinaak-gnocchi met courgettepesto en cashew-dragonkaas of een heerlijke soep en ondertussen lekker kunst kijken. Klinkt als de perfecte mix.

Gare du Nord, Rotterdam

Gare du  Nord wordt  -hoe kan het ook anders- ook wel het treinrestaurant genoemd. Een duurzaam, biologisch en veganistisch restaurant, gevestigd in een oude treinwagon uit 1980. Het restaurant serveert gerechten die worden bereid met lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Zo ligt er voor de treinwagon een grote moestuin, die samen met buurtbewoners wordt onderhouden. Kan het nóg specialer?

UIT INDIA, Alkmaar

Een combi tussen Oost en West, dat vind je bij UIT INDIA. Koks in Indiase koksbuizen, serveersters in Indiase kleding en een kaart die alleen uit gerechten zonder vlees of vis bestaat. Tandoori aloo gegrild in een tandoor (klei)oven, Pahadi kebab, en natuurlijk chicken masala van in Indiase kruiden gemarineerde kipstukjes. De groente curry is ook om je vingers bij af te likken. De beste Indiër binnen het veganistische spectrum.

Gerelateerde artikelen