vaginale droogheid

Tips tegen vaginale droogheid

Nee, het is misschien geen sexy onderwerp, maar veel vrouwen hebben er last van. 35% van de vrouwen vanaf 18 jaar heeft er last van. In de overgang is dat zelfs de helft van de vrouwen.

 

Als je hormonen veranderen, kun je daar klachten door krijgen. De menopauze, een zwangerschap of borstvoeding kunnen zorgen voor vaginale droogheid. Bepaalde medicijnen hebben invloed op de slijmvliezen en kunnen daardoor ook zorgen voor vaginale droogheid. Kortom: het komt veel voor, desondanks wordt er niet veel over gesproken, terwijl er vaak iets aan te doen is.

1. Weet wat werkt voor jouw lichaam

Zorg dat je opgewonden raakt voor je begint met seks. Het helpt als je je eigen lichaam leert kennen, kun je die kennis ook toepassen tijdens een vrijpartij met je partner. En wees creatief, ook al penetratie (tijdelijk) niet lukt, is er genoeg mogelijk om het seksleven leuk te houden.

Lees ook: Pijn bij het vrijen

2. Draag niet te strakke kleding

Vermijd strakke kleding en strak ondergoed. Zeker met fietsen of andere sporten, kan dat erg vervelend zijn.

3. Gebruik de juiste producten

Glijmiddel kan helpen om de seks soepeler te laten verlopen. Daarnaast kan een vochtige crème zoals Vagisan de ongemakken in het dagelijks leven misschien iets verminderen.

4. Gebruik alleen tampons bij een hevige menstruatie

Tampons absorberen niet alleen menstruatiebloed, maar ook het overige vocht dat in de vagina aanwezig is.

5. Zorg goed voor je vaginaflora

Gebruik geen zeep, wasemulsies of badschuim. Lauw water is genoeg om jezelf te wassen. Vermijd eventueel ook geparfumeerde wasmiddelen voor je onderkleding.

6. Train je bekkenbodemspieren

Dat komt de gezondheid van je vagina ten goede. Een bekkenbodemfysiotherapeut kan je hiermee op weg helpen.

7. Maak een afspraak bij de huisarts

Blijven de klachten aanhouden, kan de huisarts je wellicht verder helpen. Zijn de klachten begonnen toen de menopauze haar intrede deed? Wellicht kan een menopauzeconsulent je handvaten bieden waarmee je iets kunt.

Gerelateerde artikelen