Yogaoefeningen Voor Een Sterkere Rug

5 beste yogaoefeningen voor een sterkere rug

Heb jij weleens last van een stijve of pijnlijke rug? Deze vijf yogaoefeningen zijn ideaal om je rugspieren te versterken en flexibiliteit te verbeteren. Ze zijn gelukkig heel eenvoudig en je kunt ze lekker thuis doen.

Yogaoefeningen voor een sterkere rug

1. Kindhouding (Balasana)

Begin op je knieën. Zit vervolgens terug op je hielen en buig voorover met je voorhoofd op de mat. Strek daarna je armen vooruit. Deze houding, die de rugspieren zachtjes strecht en ontspant, is vooral effectief als je wat spanning voelt.

Yogaoefeningen Voor Een Sterkere Rug kindhouding Balasana

2. Kat-koe houding (Marjaryasana-Bitilasana) 

Ga eerst op handen en knieën zitten. Adem in en laat je buik zakken, kijk omhoog voor de koe-pose. Adem daarna uit, rond je rug en kijk naar je navel voor de kat-pose. Deze afwisselende bewegingen verbeteren niet alleen de wervelkolomflexibiliteit, maar zijn ook goed voor een soepele rug.

Yogaoefeningen Voor Een Sterkere Rug Kat-koe houding Marjaryasana-Bitilasana

Lees ook: De 5 beste yogahoudingen om af te vallen en vet te verliezen

3. Neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana) 

Start op handen en knieën, strek vervolgens je benen en duw je heupen omhoog om een omgekeerde V-vorm te maken. Deze houding, die zowel je rugspieren versterkt als een goede stretch biedt, is een echte klassieker in yoga.

Neerwaartse hond Adho Mukha Svanasana)

4. Cobra houding (Bhujangasana)

Lig op je buik, plaats je handen onder je schouders en druk je bovenlichaam omhoog. Zorg ervoor dat je je rug niet forceert. Deze houding is met name goed voor de onderrug en helpt je houding te verbeteren.

Yogaoefeningen Voor Een Slankere Taille 1

5. Brug houding (Setu Bandhasana)

Ga op je rug liggen, buig je knieën en plaats je voeten plat op de grond. Hef daarna je heupen op en houd deze positie even vast. Deze oefening, die zowel de onderrug als de kernspieren versterkt, is een uitstekende afsluiter van je routine.

Brughouding

Santé’s favoriet

Ontdek de wereld van yoga in het comfort van je eigen huis met de ‘Yoga voor thuis’ kaartenset en instructieboek. Deze set van 50 kleurrijke asana-kaarten maakt het mogelijk om je eigen gepersonaliseerde yogales te creëren. Ideaal voor het verminderen van rugpijn, het verbeteren van je humeur en het verhogen van flexibiliteit. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: De beste yoga oefeningen voor een strakke buik

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker
4 december 2023