squat

Wat doet een 30 day squat challenge voor je?

Stevige, gespierde, ronde, volle billen? Als je ze niet van nature hebt, is daar wel wat discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Yvette ging de dertig dagen squat challenge aan om te kijken wat het voor haar doet.

Oké, dertig dagen lang elke dag squats doen. Oef. Hoe pak ik dat aan, wat is haalbaar, en wat is de beste manier om dit te doen? Ik heb geen idee en dus ga ik te rade bij één van de personal trainers van mijn sportschool Shape All In in Amsterdam: Levi Graham. Als ik hem vraag om een plan van aanpak, wil hij zien met hoeveel gemak – of ongemak – ik mijn squats doe, om te bepalen wat een geschikt schema voor mij is.

Niet zo makkelijk als ik dacht
Ik heb nog maar twee squats achter de rug en ik krijg al te horen dat ik ze niet goed doe. Dat belooft wat! Ik moet mijn rug rechter houden, mijn knieën meer in de richting van mijn voeten bewegen, én dieper squaten. Na vijf squats vindt Levi dat ik nog steeds niet laag genoeg ga, en schuift een stoel onder mijn billen. ‘Ga zitten’, zegt hij. En nét voordat ik zit, zegt hij; ‘En nu omhoog!’ Aha. Dat voelt inderdaad wel anders dan hoe ik het daarvoor deed. ‘Oke, je gaat dus gewoon vanaf nu squaten met een stoel erbij, dat gaat stúkken beter.’ Prima.

Daarna krijg ik nog wat algemene instructies van Levi

  1. Doe je squats het liefst in de ochtend, wanneer je lichaam nog uitgerust is. Dat is ook het beste tijdstip voor je mentale focus.
  2. Een kleine warming up is aan te raden, om je spieren alvast warm en soepel te maken. Fiets bijvoorbeeld tien minuten. En stretch ook altijd tien minuten na je work-out.
  3. Kijk altijd recht vooruit tijdens het squaten. Dat helpt je om de juiste positie aan te houden.
  4. Houd je voeten plat op de vloer.
  5. Adem uit wanneer je omhoog komt. Je ademhaling is erg belangrijk want die geeft je meer kracht en stabiliteit voor je core.
  6. Staan en gaan zitten is een goede manier om squats te doen, zodat je je knieën diep genoeg buigt.
  7. Als je wil kun je het squaten nog wat zwaarder maken, door gewichten of een kettlebell te gebruiken.

Aan de slag
Dan krijg ik mijn ‘beginners-schema’. Ik start met twintig squats per dag, en bouw deze langzaam op. Dag twee doe ik er vijfentwintig, dag drie dertig. En elke vierde dag is een rustdag. Dat gaat prima! Appeltje eitje!

Ik volg tussendoor ook nog een bodyshape-les op mijn sportschool waar we ook nog squaten, en die dag erna heb ik wat lichte spierpijn. Maar alles gaat goed. De week erna wordt het aantal opgevoerd en wordt het al iets lastiger om vol te houden, omdat ik een weekje naar Madrid ga.

Dan begint het schema discipline te vergen. Meteen na het opstaan hurk ik weer boven een stoel heen en weer. Ik zit op dag negen en moet zestig squats doen, de dag erna vijfenzestig, de dag erna zeventig. Het is bloedheet in Madrid, ik zweet peentjes en heb ook nog eens een pottenkijker in de kamer rondlopen die ik tevergeefs probeer weg te sturen. Hinderlijk! Tussendoor appt Levi me driftig om te checken of dat ik nog wel iets uitvoer. ‘Hoe gaat het?’ ‘Goed! Ik ben voornamelijk heel veel aan het eten en drinken hier, maar ik squat er wel bij!’, app ik terug.  

Het einde van de challenge
In de derde week word ik ongesteld, verga ik van de buikkrampen en ben ik drie dagen uitgeschakeld. Ik doe nul squats, terwijl ik er eigenlijk honderdtwintig zou moeten doen. Ik baal, maar het is overmacht. In de laatste week pak ik het weer op, en knal ik ineens naar de honderdertig squats. Yay! Ik heb spierpijn in mijn billen en ook wat last van mijn knieën. But I made it! Ook al zie ik niet direct verschil, toch heb ik het idee dat mijn billen wel steviger zijn geworden. De challenge is voorbij, Levi is trots op me, en ik ga eens proberen of het me lukt dat squaten nog wat langer vol te houden – maar dan wel gewoon vijfentwintig per dag, want dan vind ik meer dan genoeg

Tekst: Yvette Bax | Beeld: GettyImages

Heb jij deze al?

Lees ook

Hardlopen en afvallen

10 kilo afvallen in drie maanden, zo doe je dat

De 5 geheimen van slanke mensen

Tip van de redactie

Droom jij ook van strakke bovenbenen en ronde billen? Wil jij dit bereiken met minimale inspanning? Met deze NINN Sports weerstandsbanden train jij waar en wanneer je wilt. Ze nemen weinig ruimte in beslag, zijn lichtgewicht, anti slip en maken jouw workout tot een feestje! elke keer weer! Voor meer informatie klik op onderstaande button.