Shutterstock 1076322395

Wat is oorsmeer eigenlijk precies?

Het kan weleens wat kriebelen. Soms heb je er veel van. En veel mensen halen het niet meer weg, want dat zou niet goed zijn voor je oren. We hebben het over oorsmeer. Wat is het precies?

Ga er maar even voor zitten. Want net zo goed als dat poepen een awkward onderwerp blijft, hebben we het soms ook maar lastig met zaken als zweet, love handles en oorsmeer. Dat laatste leggen we onder de loep. Wat is het, waarom is het er en hebben we het echt nodig?

Lees ook: ‘Zo werken je nieren

Talg, haartjes en schilfers

Lekker dan. Dat is de cocktail die samen oorsmeer vormen. Het wordt gemaakt door tussen de 1000 en 2000 (!) kliertjes en je kunt óf nat óf droog oorsmeer hebben. De meeste blanke Nederlanders hebben nat oorsmeer.

Kleur bekennen

Als we toch bezig zijn: hoe langer het oorsmeer blijft zitten, hoe ouder het wordt en dan verandert het ook van kleur en textuur. Het start smeuïg (sorry) en goudgeel. Wordt vervolgens plakkerig bruin. En in de laatste fase kleurt het nog donkerder – tegen zwart aan – en wordt het korrelig.

Nuttig

Natuurlijk zou oorsmeer maar een vreemd goedje zijn als het geen doel dient. Dat doet het dus wel degelijk. De belangrijkste functies zijn het oor beschermen tegen vocht en tegen uitdroging. Ook vangt het stofjes en vuil. En bouwt het afweer op tegen ziekmakers.

Weghalen?

Een eventueel teveel aan oorsmeer wordt als vanzelf door je lichaam opgeschoond. Grappig genoeg werkt ook je kaak mee aan het naar buiten werken van oorsmeer: als je praat of kauwt wordt het oorsmeer vanzelf naar buiten gewerkt. Who knew?! Schoonmaken of weghalen van het oorsmeer is niet nodig. Kun je het toch niet laten, hou dan deze tips aan: alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van je gehoorgang weghalen. En: zorg dat het wattengedeelte van je wattenstaafje zichtbaar blijft, zo por je niet te diep in je oor.

Bron: kno.nl

Gerelateerde artikelen